Nyheter

Byggstart av nya STIHL produktionsanläggning i Rumänien

Marken bröts för en ny STIHL-fabrik i Oradea, Rumänien, den 27 mars 2024. Den nya anläggningen kommer att vara hem för en ny batteriproduktionsanläggning och markerar en betydande milstolpe i tillväxtstrategin för det tyska familjeföretaget. Det internationella tillverkningsnätverket, som har produktionsverksamhet spridda över sju länder på fyra kontinenter, expanderar till att omfatta ytterligare en nyckelplats i Europa.

Produktionsanläggningen har en yta på nästan 47 000 kvadratmeter och byggs på en tomt på 147 000 kvadratmeter. Den ordinarie produktionen kommer att starta i september 2025. ANDREAS STIHL POWER TOOLS S.R.L. fabriken i Oradea förväntas sysselsätta cirka 700 personer till 2028.

– Vi tillverkar för närvarande sladdlösa produkter vid våra fabriker i Langkampfen, Österrike; i Virginia Beach, i USA; såväl som i Kina och Tyskland, sa Dr. Nikolas Stihl, ordförande för Advisory Board och Supervisory Board på STIHL, under den officiella banbrytande ceremonin. Vi kommer också att börja tillverka batteridrivna verktyg vid vårt tyska huvudkontor i Waiblingen i år och i Oradea med start 2025, vilket avsevärt förbättrar vår konkurrenskraft inom batterisegmentet i processen.

Projekt med positiva effekter utanför den lokala regionen

Florin Spătaru, statsråd och därför nära medarbetare till Rumäniens premiärminister Ion-Marcel Ciolacu, uttryckte sin uppskattning för STIHL:s investering i Oradea och betonade projektets betydelse för hela landets ekonomiska utveckling:

– STIHL:s beslut att bygga ett nytt batteriproduktionsanläggningen här kommer inte bara att öka den ekonomiska tillväxten i denna region, utan också bidra till att stärka vår position som produktionsplats på den globala marknaden.

Oradeas borgmästare Florin Birta fokuserade i sitt tal på de positiva effekterna av omlokaliseringen av ett globalt företag som STIHL på den lokala ekonomin och arbetsmarknaden:

– Företagets beslut att investera i Oradea är en stark signal om vår regions attraktionskraft.

Konstruerad som en hållbar anläggning

Stor vikt har lagts vid hållbarhet och miljöskydd vid planering och uppförande av den nya anläggningen. När den är färdig kommer anläggningen att certifieras av German Sustainable Building Council (DGNB). Anläggningen har ett solcellssystem och använder geotermisk energi för att värma och kyla kontorsbyggnaden, vilket innebär att platsen är helt oberoende av fossila bränslen.

Konceptet förutsätter också riktad användning av gröna tak.