Nyheter

Hemnets Köparbarometer april 2024

Prisförväntningarna bland bostadsköparna fortsatte att stärkas i april. Av de tillfrågade köparna i Hemnets Köparbarometer svarade 45 procent att de tror på stigande bostadspriser de kommande sex månaderna. Det är en ökning 4 procentenheter jämfört med motsvarande mätning i mars och den högsta nivån sedan juni 2021. 

Samtidigt minskade andelen köpare som tror på sjunkande priser.

Från 15 procent i mars, till 12 procent nu i april. Det innebär sammantaget en nettosiffra (skillnaden mellan de som tror på stigande och sjunkande priser) på +32 procentenheter. Även det är den högsta nivån sedan juni 2021.

I Stockholm, där tron på stigande priser är starkast, är det nu mer än varannan (51 procent) bostadsköpare som tror på stigande bostadspriser.

Andel köpare som tror på:

stigande priser:

44,7 procent (40,3% föregående månad)

sjunkande priser:

12,4 procent (14,8% föregående månad)

oförändrade priser:

42,9 procent (44,9% föregående månad)

Erik Holmberg, Marknadsanalytiker på Hemnet:

– Både priser och prisförväntningar stiger nu tydligt på bostadsmarknaden. Samtidigt som den första räntesänkningen närmar sig. Det är uppenbart hur viktig ränteförväntan är för prisutvecklingen på bostadsmarknaden, snarare än den faktiska räntan. Mot bakgrund av de höga prisförväningarna vi har bland köparna och att flera räntesänkningar kan antas komma under året är det sannolikt att bostadspriserna kan fortsätta stiga under året.

Hemnets Köparbarometer gick ut till 2 174 respondenter mellan 1-2 april.