Nyheter

Structor tävlar i 2 av 4 nomineringar till Kasper Salin-priset

Kasper Salin-priset delas ut till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitetBolag inom Structor har bidragit till två av de fyra projekt som är nominerade. Priset delas ut av Sveriges Arkitekter och vinnaren presenteras på Arkitekturgalan i Malmö den 9 april 2024.

Gjuteriet i den nya stadsdelen Varvsstaden i Malmö, är en av fyra nominerade till Kasper Salin-priset. Juryn lyfter bland annat fram ett ambitiöst arbete med återbruk, vilket omvandlat den gamla varvsruinen till ett mångfacetterat kontorshus. Projektet bejakar diversitet och variation, med en gestaltning som till stor del utgörs av relationerna mellan ursprungliga, återbrukade och nya material.

Jörgen Bengtsson på Structor Projektledning Malmö har varit projekt- och byggledare i projektet:

– Varvstadens engagemang har gett oss förutsättningar för ett fantastiskt resultat. I många projekt ligger spillet på 10-15 procent och det innebär i praktiken att vi kastar bort vart 10:e hus. Så kan vi inte fortsätta. Gjuteriet är ett föredöme och lysande exempel på hållbart byggande och jag är stolt över vad vi åstadkommit tillsammans.

Raw, ett flerbostadshus i Rosendal i Uppsala är också nominerat till Kasper Sahlin-priset. Det som imponerat på juryn är framför allt att projektet prövar idén Open Building, där de boende köper en volym med ett minimum av funktioner. Ett badrum och några enkla köksmoduler, som de själva formar genom att klä den råa stommen och efter behov uppföra innerväggar och i vissa fall nya bjälklag.

– Det som står ut för mig är just den råa, enkla och flexibla lösningen som ger möjlighet att anpassa bostaden efter egna önskemål och förutsättningar. Det är en spännande ansats som jag hoppas och tror att vi kommer att få se mer av framöver, säger Mattias Holmström, ansvarig konstruktör på Structor Bygg Stockholm.

Structor Installationsteknik har medverkat i Raw-projektet med energiberäkningar och VVS-projektering.

– Det är ett mycket spännande projekt där vi fick prova annorlunda koncept för tekniska lösningar, som skulle vara både enkla och anpassningsbara för olika framtida planlösningar. Vi jobbade också fram material- och produktval som passar med Raw-konceptet, för exempelvis val av radiatorer, säger Ayna Aydogdyeva, energi och VVS-projektering på Structor Installationsteknik.

Fakta 
Kasper Salin-priset

Arkitekter delar varje år ut Kasper Salin-priset till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk kvalitet. Priset instiftades 1962 på grundval av en vilande donation av Stockholms stadsarkitekt Kasper Salin (1856-1919). Det delas ut till själva byggnadsverket och består av en bronsrelief, utformad av arkitekt Bengt Lindroos som fästs på byggnaden.

Här är de nominerade projekten:

https://www.arkitekt.se/nyhet/de-kan-vinna-arets-kasper-salin-pris/