Nyheter

1754 byggbolag förväntas gå i konkurs de kommande 12 månaderna

En ny prognos från data- och analysföretaget Dun & Bradstreet visar att konkursrisken har ökat i de flesta branscherna sedan december 2023. Störst risk för konkurs har fortsatt företag inom hotell- och restaurangverksamhet, där 3,21 procent av bolagen (845 bolag) väntas gå i konkurs de kommande 12 månaderna.

Även bland branscher som varit mindre drabbade av konkurser syns tydliga ökningar i konkursrisken.

Sedan Dun & Bradstreets senaste prognos över konkursrisken bland svenska företag i december 2023 har risken för konkurs ökat i samtliga branscher som ingår i analysen, med undantag från jordbruk, skogsbruk och fiske samt kultur, nöje och fritid.

– Vi ser nu en oroande utveckling där konkursrisken inte bara ökar i särskilt utsatta branscher, utan brett över samtliga branscher i Sverige. Det här är en tydlig indikation att lågkonjunkturen och den ekonomiska osäkerheten fortsätter att påverka näringslivet på bred front. Dessutom ser vi en bekymmersam utveckling där antalet företag som går i konkurs överstiger antalet nya företag i Sverige, vilket innebär ett krympande näringsliv, säger Henrik Hargéus, affärsanalytiker på Dun & Bradstreet.

Ingen ljusning i sikte för byggbranschen

Konkursrisken i byggbranschen ligger nu på 2,32 procent, vilket är en ökning med 11,50 procent sedan december 2023.

Det innebär att 1754 byggbolag förväntas gå i konkurs de kommande 12 månaderna.

Jämfört med februari 2023 har konkursrisken ökat med 46,61 procent.

– Vi ser tyvärr att konkurserna fortsätter att öka varje månad inom byggbranschen. Tidigare har det huvudsakligen varit mindre företag med färre anställda som gått i konkurs, men vi ser nu en tydlig trend där även större företag inom byggsektorn drabbas, avslutar Henrik Hargéus.