Nyheter

Hyresgästföfreningen: ”Att införa marknadshyror vore rena katastrofen”

Timbro lyfter Finlands avreglerade hyresmarknad som ett exempel att följa.  Men Finland är inget marknadsliberalt paradis, tvärtom kännetecknas landet av en stark statlig styrning som Timbro sannolikt skulle vara de första att protestera mot om en svensk regering fick för sig att gå samma väg.”

Det skriver Martin Hofverberg, chefekonom Hyresgästföreningen och Olof Karlsson, utredare Hyresgästföreningen i en debattartikel i Expressen:

”Den finska bostadspolitiken är på många sätt ett föredöme, inte minst tack vare insikten om att bostadsmarknaden inte kan lämnas vind för våg. Finland satsar stort på bostadspolitiken och mycket av pengarna går till hyressektorn, bland annat genom kraftfulla stöd till byggande och ett generöst bostadsbidrag.”

”Som andel av bnp är subventionerna till det hyrda boendet mångdubbelt större än i Sverige, som i stället prioriterar ineffektiva ränte- och rotavdrag för dem som äger sin bostad.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/debatt/att-infora-marknadshyror–vore-rena-katastrofen/