Nyheter

Cemvision tar in 110 miljoner i rekordstor såddrunda för cement

Svenska Cemvision stöttas av investerarna BackingMinds, Polar Structure och SF-baserade Zacua Ventures i den största kända såddrundan inom cementindustrin globalt. Nyheten kommer ett par månader efter att Cemvision för första gången offentliggjort ett kundkontrakt, med LKAB som beställare.

När bolaget nu tar in 10 miljoner euro, motsvarande drygt 110 MSEK, ska medlen användas för att stärka pågående momentum. Cementindustrin står för 8% av världens CO2-utsläpp och den globala cementmarknaden är värd uppskattningsvis drygt 4 000 miljarder kronor årligen.

Att rundan leds av svenska investerare är ingen slump: Sverige är ett ledande ekosystem för klimatinvesteringar och var det land i EU där det investerades mest i klimatteknologi under 2023.

– Den här investeringen gör att vi kan accelerera vårt arbete i närtid, strax innan vi tar nästa kliv, som inte är så långt bort.  Efter att ha träffat investerare från hela världen konstaterade vi att några av de bästa finns runt hörnet, och vi är glada att Polar Structure och BackingMinds fördjupar sitt engagemang i Cemvision. I Zacua får vi en investerare med oöverträffat nätverk och kunskap inom grön omställning av bygg och infrastruktur, säger Cemvisions vd Oscar Hållén.

BackingMinds och Polar Structure investerar lejonparten av dessa 10 miljoner euro, och Zacua står för återstoden av investeringen.

BackingMinds är ett svenskt VC-bolag som investerar i blinda fläckar, områden där traditionella riskkapitalbolag sällan tittar. Bolaget har gjort fler än 20 europeiska investeringar i innovativa teknologier och cirkulära affärsmodeller för att tackla stora, globala utmaningar.

– Cemvision adresserar en 4 000 miljarders-marknad och tillgodoser de ökande miljömässiga och regulatoriska behoven inom industrin. Det överväldigande mottagandet på marknaden och den skalbara produktionen gör att det känns fantastiskt att fortsätta backa Cemvisions team när de banar väg för globalt hållbart byggande, säger Susanne Najafi, medgrundare av BackingMinds VC.

Polar Structure investerar i den gröna omställningen av infrastruktursektorn. Bolaget erbjuder både privat och offentlig sektor ett sätt att utveckla, förvalta och finansiera nödvändiga investeringar för att accelerera omställningen. Polar Structure är verksamt inom transport, energi och digital infrastruktur. Företagets andra portföljinvesteringar inkluderar bland annat Einride.

– Vi letar ständigt efter innovationer som kan bidra till att utveckla och skala de nödvändiga lösningarna som krävs för att uppnå nettonollutsläpp. Cemvisions teknologi för att producera fossilfri cement i kombination med deras starka team, är ett bra exempel på just sådana innovationer, säger Tobias Emanuelsson, vd för Polar Structure.

Zacua är en riskkapitalfond specialiserad på bygg och infrastruktur i tidiga skeden. De fokuserar på världens största utmaningar inom hållbarhet, produktivitet och urbanisering. Bolaget har kontor i San Francisco, New York, Singapore, Madrid och Mexico City – och leds av partners med djup erfarenhet av att investera i byggteknik.

Juan Nieto, General Partner på Zacua Ventures:

– Cemvisions potential är inget annat än extraordinär – bolaget är redo att leda cementindustrins utveckling mot nollutsläpp. Med ett förstklassigt team som blandar tung industriell erfarenhet och ett fräscht angreppssätt är de redo att skaka om saker och ting ordentligt. Vi är otroligt glada över att göra denna resa tillsammans med teamet och våra högt respekterade medinvesterare.

Cemvision erbjuder ett alternativ till traditionell Portlandcement och minskar CO2 med mer än 95%, samtidigt som slitstyrka och prestanda bibehålls. Den produceras med råvaror som återvunnits från industriavfall och ugnar som drivs med grön energi vid mycket lägre temperaturer.

Cemvisions cement bygger tidig styrka upp till 5 gånger snabbare än Portland, vilket möjliggör ökad produktivitet. Företaget grundades av tre erfarna ledare från de stora globala cementjättarna.