Nyheter

Nya siffror från SCB: Rekordmånga sökande till yrkeshögskolan

Idag presenterar SCB nya siffror som visar att antalet sökande till yrkeshögskolan ökade med 6 procent under 2023. Samtidigt ökar antalet sökande till yrkeshögskolans kurser med 56 procent på bara ett år. 

Antalet sökande till yrkeshögskolans program ökade från 90 500 till 96 200, vilket är fler än någonsin tidigare.

– Yrkeshögskolan har inlett en historisk expansion och ska växa med 15 procent de närmaste tre åren. En av de utmaningar vi identifierat är att locka tillräckligt många sökande. Nyheten om ett ökat intresse för yrkeshögskolan är därför både välkommet och viktigt, säger Myndigheten för yrkeshögskolans generaldirektör Magnus Wallerå. 

Ökningen är störst bland män som nu utgör 44 procent av de sökande till yrkeshögskolan. En av förklaringarna till detta är att utbudet av utbildningar inom traditionellt mansdominerade yrken ökat.

– När behoven på arbetsmarknaden förändras behöver även yrkeshögskolans utbildningsutbud anpassas. Därför har myndigheten de senaste två åren prioriterat fler utbildningar inom teknik och data/it, fortsätter Magnus Wallerå. 

Samtidigt som yrkeshögskolan lockar fler sökande än någonsin sker ett rejält lyft avseende sökande till yrkeshögskolans kurser.

YH-kurser introducerades under år 2020 och är korta utbildningar som vänder sig till yrkesverksamma som behöver utveckla sin kompetens i arbetslivet. Utbildningsformen har växt sedan starten och år 2023 var det en kraftig ökning av både antalet sökande och antalet antagna som påbörjade studier. Antalet sökande ökade från 15 600 till 24 400.

– Yrkeshögskolans kurser är ett populärt och flexibelt alternativ för yrkesverksamma som vill kompetensutveckla sig. Det här konceptet är en viktig del av framtidens yrkeshögskola, avslutar Magnus Wallerå 

Det är vanligt att den som påbörjar studier på kurser har en tidigare eftergymnasial utbildningsnivå. Enligt SCB hade 7 av 10 en eftergymnasial utbildning innan de påbörjade studier på kurser inom yrkeshögskolan.

Foto: Knowledge Train