Nyheter

Branschledare i unikt samarbete – elektrifierar byggarbetsplats

Hitachi Energys vätgasdrivna generator HyFlex™ levererade fossilfri el till byggarbetsplats i Göteborgs hamn. Vätgasgeneratorn har använts på en byggarbetsplats, i ett samarbete med PowerCell Group, Skanska, Volvo, Göteborgs hamn, Linde Gas och Skagerak Energi.

Det innovativa vätgasprojektet på Skanskas byggarbetsplats i Göteborgs hamn är den första demonstrationen av HyFlexTM på en kundanläggning. Under två veckor har enheten varit i drift med grön vätgas från Linde Gas för att generera el till en laddstation på plats.

Stationen levererade i sin tur el till en eldriven grävmaskin från Volvo, som användes i ett anläggningsarbete på platsen. Lösningenutgör en milstolpe i elektrifieringen och utfasningen av fossila bränslen av byggarbetsplatser där varje part bidrar med sin tekniska expertis.

Hitachi Energys HyFlex är designad för att fungera som ett fossilfritt alternativ till dieselgeneratorer, som ofta används på byggarbetsplatser som inte har tillgång till elnätet. Den är helt utsläppsfri under drift och producerar el, användbar värme och vatten. 1

– HyFlex-generatorn är en mycket skalbar och flyttbar plug-and-play-lösning, som enkelt kan transporteras och användas omedelbart. Den innehåller bränslecellsmoduler, kraftelektronik, kylning, hjälpsystem och ett intelligent styrsystem. Hitachi Energys teknikpartner, PowerCell Group, har tillhandahållit kraftmodulerna och kunskapen om integrering av bränsleceller. Generatorn är placerad i en container som är lätt att transportera och ger minimala bullerutsläpp när den är i drift. Det här är ett fantastiskt exempel på vikten och styrkan, av samarbete, när branschledande aktörer går samman för att påskynda energiomställningen. HyFlex-installationen på Skanskas byggarbetsplats i Göteborgs hamn visar framgångsrikt hur denna vätgasdrivna bränslecellsteknik kan fungera som ett fossilfritt rent och tillförlitligt alternativ till dieselgeneratorer, säger Tobias Hansson, vd på Hitachi Energy i Sverige.

– Fossilfria entreprenader är en viktig del i bygg- och anläggningssektorns strävan efter nettonollutsläpp. För att lyckas med klimatomställningen behövs samverkan mellan olika branscher. Det här testet hade inte varit möjligt utan ett gott samarbete med Hitachi Energy, Volvo och övriga parter, säger Magnus Persson, vd Skanska Sverige AB.

– Det finns inte en enskild biljett till vår resa mot fossilfritt. På Volvo Group tror vi helhjärtat på att det behövs olika lösningar om vi ska påskynda våra kunders övergång till fossilfria siter. Det här projektet är ett bevis på kraften i partnerskap. Det visar på en flexibel strategi med olika tekniker och företag som arbetar mot ett gemensamt mål- att minska koldioxidutsläppen. Tillsammans gör vi det mest hållbara valet idag så att varje steg vi tar för oss närmare netto noll, säger Niklas Wahlberg, Vice president partnerskap och systemlösningar, Volvo Group.

Hitachi Energy utvecklar flera modulära varianter av HyFlex-generatorn för att tillgodose behoven på olika marknader och för olika tillämpningar, inklusive avlägsna byggarbetsplatser, gruvor, storskaliga evenemang, och datacenter.

Enheten som används i Göteborgs hamn är en nedskalad version av det kommersiella erbjudandet, som kommer att släppas för försäljning inom en snar framtid.