Nyheter

Debatt: ”Det är dags att följa Finlands exempel och släppa hyresmarknaden fri”

”Vi har slagit körekord! Fler än 800 000 människor står i Stockholms bostadskö. I Helsingfors kan du däremot få lägenhet på tio minuter. Det är dags att följa Finlands exempel och släppa hyresmarknaden fri.”

Det skriver Fredrik Kopsch, chefsekonom på Timbro och docent i fastighetsekonomi och Theo Herold, doktorand i nationalekonomi vid Hanken Svenska Handelshögskolan i Helsingfors i en debattartikel i Expressen:

”Antalet personer som står i Stockholms bostadskö passerade nyligen 800 000. Förra året var den genomsnittliga kötiden nästan tio år. Den som ställer sig i bostadskö i dag kommer aldrig få chans att flytta in i Stockholms innerstad, där kötiderna kan sträcka sig bortåt 40 år.”

”Att den svenska bostadsmarknaden är ett politiskt haveri har varit känt i decennier och fångas bra av ekonomiprofessorn Assar Lindbecks kända citat: ”I själva verket tycks hyreskontroll i många fall vara den mest effektiva, hittills kända tekniken att förstöra en stad, med undantag för bombning.””

”På 1980-talet var Finlands bostadsmarknad lika dålig som den svenska. Det var omöjligt att få tag i en hyreslägenhet i Helsingfors. Finska politiker tog då det ansvar som svenska politiker än i dag inte orkar ta. I början av 1990-talet släpptes hyresmarknaden i Finland fri och nu är skillnaden mellan våra två länder enorm.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/debatt/vi-skulle-ocksa-kunna-fa–lagenheter-pa-tio-minuter/

Foto: Kosti Keistinen