Nyheter

Byggföretagen Östergötland: ”Dagens svenska vägar håller inte måttet för Nato”

”Sverige är nu med i Nato. Medlemskapet påverkar Sverige på många plan. Det handlar inte bara om behovet av att rusta upp det militära försvaret. Det ställer också nya krav på sjukhus, anläggningar och inte minst transportvägar.”

Det skriver Lotta Nordesjö Dahm, bransch- och föreningsansvarig Byggföretagen Östergötland ien debattartikel i Norrköpings Tidningar:

Dagens svenska vägar och järnvägar håller inte måttet. Nu krävs nya satsningar för att rusta Sverige.

”Det svenska försvaret genomgår just nu en rejäl upprustning. Organisationen förstärks, antalet värnpliktiga utökas, regementen återinrättas och material köps in. Att mer pengar läggs upp militära utgifter är också ett krav för Nato-medlemskapet. Det försämrade omvärldsläget gör att det finns en bred politisk enighet om att genomföra ytterligare förstärkningar av försvaret.”

”Men medlemskapet i försvarsalliansen Nato ställer inte bara krav på militär upprusning. Det innebär också att vår värdlandsförmåga måste höjs. Konkret betyder det att till exempel vägar och broar ska kunna tåla transporter av viss tyngd. Här har exempelvis sträckan Norrköping-Malmö pekats ut av Försvarshögskolan som strategiskt betydelsefull. Problemet är att Sverige under lång tid och många regeringar satsat mindre än jämförbara länder på investeringar och underhåll av väg och järnväg. Det har skapat en skuld som behöver åtgärdas.”

Läs hela debattartikeln här:

https://nt.se/debatt/artikel/nato-medlemskapet-kraver-upprustning-av-vagar-och-jarnvagar-/r3o8pm2r