Nyheter

Svensk Ventilation: ”Fastighetsägare – gör ett smart drag – ligg steget före”

– Ligg steget före nu när EU-parlamentet godkänt det nya energiprestandadirektivet!

Branschorganisationen Svensk Ventilation lanserar i veckan den nya kampanjen Smart Drag. Kampanjen syftar till att informera och uppmana fastighetsägare till att inte vänta utan att redan nu agera genom att vidta ventilationsåtgärder i lokalbyggnader för minskad energianvändning, förbättrad ekonomi och för att samtidigt skapa ett bättre inomhusklimat och nöjdare hyresgäster.

Att energieffektivisera fastighetssektorn är ett viktigt steg för att sänka Sveriges totala energikonsumtion, men det räcker inte att nybyggnationer är energieffektiva utan även äldre hus måste rustas upp eftersom störst skillnad i rätt riktning åstadkoms när äldre byggnader energieffektiviseras.

När det kommer till ventilationsåtgärder i byggnader är möjligheterna stora för att göra betydande nytta för klimat, miljö och hälsa. Det går dessutom att spara mycket energi och pengar och samtidigt skapa ett bättre inomhusklimat och nöjdare hyresgäster.

– Den sparade kilowattimmen är bland det mest gynnsamma för ett hållbart samhälle och ett energimedvetet utförande av installationer och byggnation är en mycket viktig förutsättning för att vi ska nå våra klimat- och miljömål i Sverige. Det är hög tid för fastighetsägare att agera och genomföra investeringar som inte bara ger högre fastighetsvärde men som också är en lönsam affär för miljön, säger Britta Permats Vd Svensk Ventilation.

Frågan om energieffektivisering har aktualiserats ytterligare genom att direktivet för byggnaders energiprestanda (EPBD) igår röstades igenom i EU-parlamentet. Nu återstår ett slutgiltigt beslut av rådet som beräknas tas i april 2024.

Direktivet innebär att medlemsländerna åtar sig att minska sin energianvändning och unionens byggnadsbestånd ska uppnå kraven för en nollemissionsbyggnad senast år 2050. En av nyheterna jämfört med tidigare gällande EPBD-direktiv är att medlemsländerna ska se till att det genomförs energieffektivisering inte bara för nybyggnationer utan även i det befintliga byggnadsbeståndet.

De lokalbyggnader som tillhör de 16 procent respektive 26 procent med sämst energiprestanda måste se till att uppnå en viss energiprestanda 2030 respektive 2033.

Branschorganet Svensk Ventilation vill med den nya kampanjen Smart Drag informera och uppmana till att inte vänta med åtgärder till direktivets deadlines utan att redan nu agera för att minska energianvändningen i byggnadslokaler.

Åtgärderna har ofta mycket god långsiktig lönsamhet, samtidigt som investeringen kan räknas hem på relativt kort tid. De lokalbyggnaderna med sämst energiprestanda behöver snabbt komma i gång och planera för hur de kan förbättra sin energiprestanda.

– Vi vet att många lönsamma energieffektiviseringsåtgärder dessvärre inte görs. Lokalfastighetsägare borde ligga steget före och göra ett smart drag och energieffektivisera redan nu. Varför invänta 2030 och 2033 när många ventilationsåtgärder kan göras relativt enkelt som sparar energi, ekonomi och som dessutom samtidigt skapar ett bättre inomhusklimat och nöjdare hyresgäster, avslutar Britta Permats. 

Läs mer om kampanjen:

https://smartdrag.se/