Nyheter

Bosch Professional: Den första sladdlösa dammsugaren i M-klassen och automatisk startsats för sladdlösa verktyg

Hög nivå av arbetsmiljö och säkerhet vid mobil användning. Flexibel och bekväm användning med kort installationstid. Första M-klassade 18V-dammavskiljaren i Bosch Professionals sortiment. Autostartkit för flera varumärken ger mindre damm vid arbete med sladdlösa verktyg.

Bosch Professional har flera lösning för att ge yrkesverksamma inom handel och industri ett smidigt sätt att minska mängden damm i arbetet. Det senaste tillskottet GAS 18V-12 MC Professional är dammutsugningen i M-klassen för Bosch Professional 18V-systemet, vilken underlättar uppsug av kvartsdamm från bland annat betongbearbetning. En dammfri miljö skyddar inte enbart den professionella hantverkaren, utan även verktyg och tillbehör på arbetsplatsen.

I Bosch Professionals omfattande sortiment finns anpassade dammuppsug för borrning och mejsling, inklusive borrar och mejslar med dammutsug, dammutsugsskydd för vinkelslipar samt ett antal olika våt-/torkdammsugare som med Click & Clean-systemet utan adapter kan fästas direkt på elverktyg.

Upp till 99,9% mindre damm med GAS 18V-12 MC Professional

Nya Bosch GAS 18V-12 MC Professional våt-/torrdammsugare ger proffs den flexibilitet och kompakta design som förväntas av ett mobilt verktyg, samtidigt som den levererar den höga prestanda som förväntas av en sladdansluten dammsugare. Maskinens M-klassificering innebär att den filtrerar upp till 99,9% av dammet, och med dess IPx4-klassning för damm- och stänktålighet är den lämplig för användning på de allra flesta av arbetsplatser.

Den kraftfull Biturbo-motorn gör att GAS 18V-12 MC Professional med ett 18V-batteri kan generera ett luftflöde på upp till 30 liter per sekund. Om detta värde skulle sjunka under 20 liter per sekund, exempelvis på grund av filterblockering, varnar det inbyggda varningssystemet användaren. Filtrets dimensioner är utformande för daglig användning på byggarbetsplatser, och dess konform skapar en virvel i avskiljaren som gör att dammet långsammare samlas på filtret. Dessutom rengörs filtret automatiskt varje gång batteriluckan stängs.

Samtidigt har GAS 18V-12 MC Professional unika antistatiska egenskaper. Elektrisk laddning avleds över komponenterna på ett sådant sätt att mindre damm fastnar på verktyget, och alla partiklar sugs tillförlitligt upp i behållaren eller avfallspåsen, vilket även skyddar användaren vid en urladdning. Nettovolymen är 8 liter torruppsugning och 6 liter vid våtuppsugning.

En praktisk funktion är maskinens autostartläge, som möjliggörs med den inkluderade sändaren GCT 30-42 Professional. När sändaren monteras på elverktyget känner den av vibrationer och utifrån detta slår den automatiskt av och på maskinen.

Monteringssats för automatisk start ger mindre damm vid arbete med sladdlösa verktyg

Bosch GCT 30-42 Professional och GCA 30-42 Professional, vilka består av en Bluetooth-sändare och -mottagare, utgör autostartsatsen för samtliga av Bosch Professionals dammutsugsverktyg. Dessutom är modulerna utformade för att fungera med både sladdansluta och sladdlösa dammutsug från alla tillverkare, förutsatt att maskinerna i fråga är kompatibla.

Med hjälp av ett flexibelt men robust gummiband fästs den lilla sändaren på det sladdlösa verktyget. Vid behov kan sändaren användas som en vanlig fjärrkontroll för att manuellt slå av och på maskinen. Sändaren har även IP54-klassning, vilket innebär att den är damm- och stänktålig. Integrerade dioder på både sändare och mottagare indikerar systemstatus.

Om de två lamporna exempelvis lyser gult är sändaren och mottagaren för långt ifrån varandra.

Bosch GAS 18V-12 Professional våt-/torrdammsugare och autostartkit för professionella hantverkare finns tillgängliga idag.