Nyheter

Produktnyhet: Nytt brand-/brandgasspjäll från Bevent Rasch

Förutom den mängd timmar som krävs för att utveckla ett nytt brand-/brandgasspjäll krävs oerhört dyra tester för att produkten ska vara godkänd att sälja på marknaden. Att ta fram en ny produkt är en stor satsning, och efter 10 år med den populära föregångaren BSKC6 lanserar nu Bevent Rasch sin mest innovativa produkt någonsin.

– Den gör framför allt stor skillnad för montörerna, säger Niklas Johansson som är regionchef på Bevent Rasch.

Det nya och innovativa brand-/brandgasspjället för cirkulära kanaler heter Optimus 60. När man känner på produkten och jämför med föregångaren är det skillnad i vikt. Den delen i gips som ska sluta tätt och värmeisolera mot brandavskiljande vägg/bjälklag är borttagen på nya Optimus 60 och det bidrar till en lättare vikt.

Vid montering av det nya brand-/brandgasspjället behöver man inte längre täta, vilket innebär att processen blir betydligt enklare.

– Tidigare fick man köpa till både brandfogmassa och drevisolering för att täta runt spjället. Det innovativa med Optimus 60 är att det som motsvarar brandfogmassan redan är monterat runt spjället. Det fungerar så att när massan blir varm sväller den och tätar, så att brandgaserna inte kan ta sig förbi på utsidan av spjället. En annan detalj är att den termiska sensorn nu kommer förmonterad på spjället, så att montören slipper borra ett hål och fästa sensorn vid installation, berättar Niklas.

Teknisk genomgång hos Bevego

– För att nå ut med Bevent Rasch nya spjäll och alla dess fördelar bjöd vi in våra kunder inom ventilation hit till Mölndal. Vi fyllde 60 sittande platser och bjöd på lunch samtidigt som Niklas genomförde en dragning. Sedan fick man känna och klämma på produkten. Vi på Bevego vill ligga i framkant inom tekniska frågor och därför är vi jätteglada att Niklas ville komma ut till oss och genomföra en sådan här grej tillsammans, säger Jesper Fornell på Bevego, regionsansvarig inom ventilation i väst.

I och med att ingen brandskyddsmassa eller drevisolering behövs gör man nu ett betydligt mindre hål i väggen innan brand-/brandgasspjället ska monteras. En annan fördel med nya spjället är att monteringen endast sker från ett håll. Du fäster produkten på ena sidan av väggen och slipper gå runt för att slutföra. Runt spjället löper en montagekrans i plåt som är förberedd med hål för infästningen. Kransen gör att du fortfarande kan rotera spjället även om det är fäst i väggen. Det gör det enkelt att ställa spjällen precis som du vill ha de, och få en snygg och prydlig installation.

Fyra gånger snabbare montering

– Alla dessa förbättringar som gjorts på Optimus 60 gör att det är väldigt lätt för ventilationsmontörer att göra rätt. Man kan till exempel inte glömma att täta eller dreva, det är inte så mycket som kan gå fel. Inför lanseringen bad vi några montörer att testa det nya spjället. En kille som monterar våra gamla spjäll på 8 minuter monterade det nya på 2 minuter, på första försöket. Han sa – låt mig montera 100 till så gör jag det på en minut, fortsätter Niklas.

Vilka är Bevent Rasch?

Bevent Rasch är ett svenskt familjeägt företag med anor från 1930-talet och som idag ingår i Hydria-koncernen. De tillverkar alla produkterna i sin fabrik i Motala och har säljkontor i Borås, Stockholm, Umeå och Malmö. I sortimentet som du hittar hos flera återförsäljare i Sverige finns bland annat brandspjäll, takhuvar och galler. Bevent Rasch är marknadsledande i Sverige och har export till bland annat Norge och Finland. Företaget har också levererat alla brandspjäll till Londons tunnelbana.

Känner av både rök och värme

– Föregångaren till det nya spjället lanserade vi 2013, i samband med att det togs fram en ny standardisering i Europa. En representant från oss på Bevent Rasch var med i den processen och det var tydligen inte lätt att komma överens. Det är olika byggsätt runt om i Europa. I Tyskland är det oftast murade väggar så där börjar man med kanalerna och murar runt. I Sverige skiljer vi oss också eftersom vi är inomhus så mycket. Inomhusklimatet är otroligt viktigt här och vi har hårdare regler. Våra produkter på den Svenska marknaden följer självklart de svenska reglerna som Boverkets byggregler styr, konstaterar Niklas.

Den standard som funnits i Europa sedan 2013 säger att ett brandspjäll endast behöver ha smältsäkringar. Denna funktion gör att brandspjället stängs när säkringen kommer upp i en viss temperatur och går sönder. De svenska reglerna kräver även rökdetektorer som stänger spjällen när de känner av rök, så att varken rök och lågor kan ta sig vidare till intilliggande brandcell. Optimus 60 har brandklass EI60S och är även CE-märkt.

16 brandprov ligger bakom certifiering

Det nya brand-/brandgasspjället Optimus 60 krävde två utvecklare på heltid under ett år, och 16 brandprov innan de kunde släppas på marknaden. Att ta fram en ny produkt är en kostsam process, och det är många olika faktorer som behöver testas med godkända resultat.

Optimus 60 är bland annat testat för att kunna monteras både vågrätt och lodrätt. Det är dessutom det första spjället i Sverige med EPD som är en miljövarudeklaration och står för Environmental Product Declaration.

Niklas har tidigare jobbat som platschef på Bevegos filial vid gasklockan i Göteborg, och började där år 2002:

– Jag minns ju att Bevego sålde produkter från Bevent Rasch när jag började jobba där, så det har varit ett långt samarbete. Vad som lagerhålls från Bevent Rasch kan skilja sig åt mellan Bevegofilialerna, beroende på hur den lokala efterfrågan ser ut. Det nya brand-/brandgasspjället har redan hittat ut på många av filialerna i Sverige.

Nå ut till ventilationsmontörer

– Nu vill vi nå ut med att detta innovativa brand-/brandgasspjäll finns i vårt sortiment, och det var därför vi genomförde lunchen tillsammans med Niklas. Det verkade som att våra kunder uppskattade att komma hit. Jag tror att det kan kännas lite avlägset att gå på ett event som en leverantör arrangerar, men nu när vi bjöd in till oss hoppas jag att många kände sig som hemma. Våra kunder känner ju oss på Bevego och här behöver man inte vara rädd för att ställa dumma frågor. Med ett sådant här tillfälle kan vi visa att vi är mer tekniska än många andra grossister. Jag tror och hoppas att Niklas valde att göra detta med oss för att han tycker vi är duktiga, säger Jesper nöjt.

Det säkra sitter i det enkla

– Vi pratar jämt om att det säkra sitter i det enkla, och det sammanfattar detta nya brand-/brandgasspjället ganska bra. Som montör slipper man två steg, och man slipper bära med sig monteringsfog och drev. Detta gör att det är enklare att göra rätt, och som beställare eller fastighetsägare är detta en trygghet. När en byggnad är färdig ser man ju inte hur brandspjällen är monterade, och med Optimus 60 kan man lita på att det är rätt gjort, avslutar Niklas.