Nyheter

Sjöfruskolan i Umeå byggs ut

Med sin växande popularitet har Sjöfruskolan i Umeå insett behovet av expansion och tillväxt för att kunna ta emot fler elever. Sjöfrukolan utökas nu med en klass per årskurs vilket gör att det blir fem klasser i varje årskurs.

Skolan ska växa för att från höstterminen 2024 kunna inrymma 600 elever.

Med sitt fokus på hållbarhet, marinbiologi och kreativt lärande har skolan etablerat sig som en skola för innovativ utbildning. Tillskottet av nya klassrum och ökad inskrivning gör att ännu fler elever kan dra nytta av skolans läroplan och kärnvärden i undervisningen som, miljömedvetenhet, kreativt uttryck och samhällsbyggande. 

För att möta den ökande efterfrågan på inskrivning har Sjöfruskolan i Umeå påbörjat ett utbyggnadsprojekt som kommer att lägga till en klass per år, vilket resulterar i totalt fem klasser per år. Utbyggnaden kräver att fyra nya klassrum skapas, som kommer att byggas på parkeringen vid Sjöfruvägen.

Projektet kommer även att innebära flytt av högstadiet på Sjöfruskolan, Carlshöjdsskolan, samt anpassad grundskola årskurs 7-9 på Carlshöjdsskolan, Hagaskolan och Ersängsskolan. 

Även skolköket kommer att byggas om till ett så kallat tillagningskök där maten lagas på plats i stället för nuvarande mottagningskök. Skolrestaurangen där eleverna äter blir cirka 250 kvadratmeter större och byggs ut på en del av skolgården. Lekytan vid utbyggnaden av skolrestaurangen kommer att ses över i ett senare skede.

Sjöfruskolan ligger i bostadsområdet Tomtebo i Umeås östra del. Lokalerna som de ser ut idag stod färdiga inför höstterminen 2009. Sjöfruskolan är en F-9 skola som består av två enheter. Förskoleklass – årskurs 6 finns på Tomtebo och årskurserna 7-9 finns på Ålidhem i östra Umeå. Sjöfruskolan har sju skolavdelningar för yngre elever. För de äldre eleverna finns två avdelningar som för tillfället befinner sig i Norra Ålidhems lokaler. 

Fakta:

Byggherre: Umeå kommun

Tidplan: juli 2023-sept 2024

Arkitekt: Arkinova Arkitekter AB

Kostnad: Ca 65 Mkr