Nyheter

Utrymme och bygglogistik – största utmaniningen för Norrköpings största stadsutvecklingsprojekt

I Inre hamnen i Norrköping bygger Hyresbostäder i en första etapp Kanalhuset med 38 hyreslägenheter. Stadsutvecklingsprojektet Inre hamnen i Norrköping pågår i ett centralt område vid Motala ström, nära resecentrum och den planerade stadsparken Johannisborg.

Projektet bedrivs etappvis där allmännyttiga Hyresbostäder i Norrköping tillsammans med bland andra Skanska och HSB är en av sammanlagt nio byggherrar.

Allmännyttans första etapp Kanalhuset är ritat av Belatchew arkitekter och uppförs på en byggtomt som på två sidor omges av kanaler.

Utrymme och bygglogistik är en utmaning i byggprojektet i Inre hamnen, konstaterar byggchef Veronica Zetterberg, Hyresbostäder i Norrköping:

– Det är ett stort område men ändå ganska trångt. Det finns inte så mycket fri mark att tillgå och det är mycket byggnation i gång. Vi har lagt ganska mycket tid och energi på logistik, planering och de delarna.
Tidigt våren 2023 började grundläggningsplattan i betong att gjutas. Kanalhuset uppförs sedan med betongstomme och en prefabricerad tegelfasad i olika grå nyanser.

Större delen av taket kommer att användas som terrass och mötesplats för olika aktiviteter och installationer. Tanken är att solceller, pergola och gemensamma utrymmen för växthus, odlingslådor och sådant för de boende, skapar aktivitet på taket.

De 38 lägenheterna i Kanalhuset blir en blandning av storlekar från två till fyra rum och kök, bostäder som ska bli lätta för de boende att förändra efter skiftande behov med avseende på sådant som extra utrymme och avskildhet.

– Vi försöker i just det här huset jobba mycket med flexibilitet och valmöjligheter för den boende, för familjekonstellationer som varierar över tiden och att hemmet numera kanske också är en arbetsplats, för varannan veckas boende och sådant som kanske gör att du nyttjar bostaden på flera olika sätt där du enkelt kan dela av – och få ett större rum att bli ett par mindre.

Byggetapperna i Inre hamnen kommer i slutändan att utmynna i cirka 3 000 nyproducerade bostäder. Plus bland annat skolor, restauranger, stadsparken Johannisborg och inte minst en ny järnvägsstation i anslutning till den planerade höghastighetsjärnvägen Ostlänken. Inflyttning är planerad till första kvartalet 2025.

Pä bilden: En tegelfasad i grå nyanser som bryts av fönstersättningar och en trappa ned mot kanalen pryder det blivande Kanalhuset i Inre hamnen i Norrköping

Bild: Hyresbostäder i Norrköping AB

FAKTA:

Tidplan: december 2022-december 2024
Byggherre: Hyresbostäder i Norrköping AB
Totalentreprenör: Svenska Entreprenad & Förvaltnings ab
Arkitekt: Belatchew Ekoplan AB
Kostnad: 110-150 mkr