Nyheter

PE Teknik & Arkitektur huvudkonstruktör för nytt kontorshus i Science Park Skövde

Kontorshuset Noden kommer med sina sju våningar att skapa plats för cirka 400 medarbetare i teknikparken Science Park Skövde, en dynamisk ny stadsdel som skapas i det tidigare industriområdet Mariesjö. Totalentreprenören Skanska har gett PE Teknik & Arkitektur uppdraget som huvudkonstruktör i projektet.

Kontorshuset Noden planeras stå klart till 2026 och blir på cirka 11 000 kvadratmeter, fördelade på sju våningar. Även ett parkeringshus med fyra våningar om totalt cirka 4 500 kvadratmeter ingår i projektet. Beställare är det kommunala bolaget Kreativa Hus Skövde vars huvuduppdrag är att skapa bra lokaler för bolagen i Science Park Skövde, men de är även en viktig spelare i utvecklingen av den levande stadsdelen Skövde Science City. Den nya stadsdelen ska inrymma kontor, service och bostäder.

Framtida förändringar möjliggörs

Projektet utförs som samverkansentreprenad där Skanska Sverige har upphandlat PE som huvudkonstruktör för projektet, utifrån goda erfarenheter från tidigare gemensamma projekt. I den påbörjade utrednings- och systemhandlingsfasen innebär detta att PE ska upprätta handlingar för att Skanska ska kunna ta in priser och fastställa en riktkostnadskalkyl till avtal.

– I projektet försöker vi maximera den uthyrbara kontorsytan samtidigt som vi genomgående tänker hållbarhet. Vi vill möjliggöra planlösningsförändringar över tid och undvika att mer konstruktiva material ska behöva tillföras i ett senare skede, säger Oscar Stanser, regionchef och uppdragsansvarig byggnadskonstruktör på PE.