Nyheter

Byggkeramikrådet: ”Byggkeramiken börjar nu se ut som gammaldags kakel- och klinkerplattor”

Cirka 3 800 företag med drygt 10 000 plattsättare samt importörer och leverantörer av kakel med tillbehör är medlemmar i Byggkeramikrådet BKR, en branschorganisation och ledande auktoritet för branschregler och garanterat fackmässigt utförda arbeten med kakel och klinker i våtrum. Förutom byggbranschen även för slutkunder som fastighetsägare, byggherrar, myndigheter, försäkringsbolag med flera.

svenskbyggtidning.se intervjuar BKR:s vd Ralf Jerad om aktuella branschfrågor för byggkeramik. 

Vilka – vd Ralf Jerad – är Byggkeramikrådet BKR:s viktigaste initiativ under året 2023?

– Vi har ökat aktiviteterna för marknadsföringen av byggkeramik, kakel och klinker. Vi har släppt en serie filmer som beskriver keramikens egenskaper. Sista paketet släpptes i slutet på november på hemsidan och i våra sociala kanaler. Under hela 2023 har vi ökat intensiteten på våra sociala kanaler.

Hur är graden av användning av byggkeramik i dagens nyproduktion av bostäder, kommersiella lokaler och andra byggnader?

– Användningen av byggkeramik följer konjunkturen och har minskat räknat i pengar och kvadrat. Hittills under 2023 med runt 25 procent jämfört med 2022. I förhållande till andra byggmaterial är det ganska stabilt. Förutom möjligen i offentliga miljöer, storkök och liknande där massagolv kan vara ett alternativ till keramik. Vi är konkurrensutsatta och nya material och ytskikt försöker ta sig in på marknaden.

Varför har Sverige ingen nytillverkning av keramiska plattor för kakel och klinker?

– Därför att den efter 120 år lades ner 2008 i Skromberga Höganäs. Enda tillverkningen som nu görs är enstaka små serier och till konstverk, utsmyckningar och liknande. Importen kommer framför allt från i Europa.

Hur är utvecklingen för våtrumsskador?

– Enligt vattenskaderapporten 2023 har våtrumsskador i badrum minskat och i stället tagits över av kök.

Följs och tillämpas branschreglerna för tätskikt korrekt?

– Sedan vi i samsyn med Golvbranschens Våtrumskontroll GVK lade fast reglerna 2021 har det blivit lättare för entreprenörer och besiktningsmän att följa dem.

Senaste trenderna för användning av byggkeramik i arkitektur och design?

– Användningsområdena är detsamma. Men kanske lite glädjande är att keramiken börjar nu se ut som gammaldags kakel- och klinkerplattor. Inte som sten, trä, betong. Trenden vänder sig i stället mot mjuka färger och traditionsenlig keramik.

Vilka är de viktigaste branschfrågorna för BKR 2024?

 – Fortsätta att marknadsföra keramikens egenskaper, med fokus på miljö och hållbarhet. Eftersom tiderna är som det är handlar det också om utbildning och kompetens. För att säkerställa tillräckligt med utbildade och kvalificerade yrkesverksamma plattsättare som jobbar med tätskikt, kakel och klinker.

På bilden: Vd Ralf Jerad, Byggkeramikrådet