Nyheter

Tuffare ekonomiska tider ger avtryck på hyresmarknaden – HomeQs årsrapport 2023

HomeQs årliga rapport med statistik för 2023 visar på tuffare ekonomiska tider på hyresrättsmarknaden. Fler söker sig till lägenheter med billigare hyror samt en ökning av bostadssökande som inte når upp till hyresvärdarnas inkomst- och kreditkrav är vissa av trenderna man kan urskilja.

HomeQ har över 900 000 registrerade bostadssökande, vilket motsvarar mer än 10% av den vuxna befolkningen.

Vidare är över 175 000 lägenheter anslutna till plattformen och 25 000 förstahandskontrakt hyrdes ut under 2023. Detta gör att årsrapporten bygger på miljontals datapunkter från plattformen och visar på trender och förändringar på hyresrättsmarknaden.

Rapporten fokuserar på hyresmarknaden på nationell nivå samt djupdyker i 10 stycken fokusorter.

Fyra trender som sticker ut för 2023 och belyser utmaningarna för hyresrättsmarknaden på nationell nivå är:

Färre når upp till hyresvärdarnas inkomstkrav
9% färre bostadssökande når upp till hyresvärdarnas inkomst- och kreditkravEtt tuffare ekonomiskt klimat ligger förmodligen till grund för detta. Notera att uthyrningskraven inte har förändrats nämnvärt.

Högre inkomsttagare väljer att hyra i stället för att köpa
Samtidigt som färre når upp till inkomst- och kreditkraven ökar snittinkomsterna för de som söker hyresrätter. En svårare marknad för ägt boende driver fler medel- och höginkomsttagare till hyresrättsmarknaden. I Sverige ökade inkomsterna för de som fick lägenhet med 6%, Stockholm med 20% och i Göteborg med 18%.

Fler flyttar från ägt boende till hyrt boende
Andelen som flyttar från ägt boende till hyresrätt ökar. Högre räntor och tuffare ekonomi är de troliga faktorerna bakom denna trend. I Sverige ökar gruppen som flyttar från ägt boende till hyresrätt med 5%, i Stockholm med 26% och i Göteborg 20%. Denna trend är starkast i storstäderna där levnadskostnaderna är högre.

Efterfrågan på nyproducerade hyresrätter minskar drastiskt
Antalet ansökningar till nyproducerade lägenheter minskade med hela 30% under 2023. Nyproduktionen som oftast har högre hyresnivåer än succesionsbeståndet har en kraftigt minskad efterfrågan från bostadssökande. Dyrare objekt efterfrågas helt enkelt mindre i tuffare ekonomiska tider.

Hedi Kurda, VD och grundare av HomeQ, kommenterar statistiken för hyresmarknaden:

– Trots svårare ekonomiskt klimat som känns av på hyresrättsmarknaden ser vi ändå fram på 2024 med tillförsikt och tror på ett mer gynnsamt klimat både för bostadsbolag och bostadssökande. Vi ser också fram emot att tillgängliggöra ny spännande funktionalitet på HomeQ som underlättar uthyrning för både användare och kunder och ta ännu några steg mot att realisera vår vision om att skapa världens enklaste och tryggaste uthyrningsprocess för långtidsboende.