Nyheter

GS-facket: ”Inrätta ett statligt fastighetsbolag för att möta byggkris och bryta segregation”

Byggkrisen drabbar GS-fackets medlemmar hårt. Under 2023 ökade varslen inom träindustriavtalet med 270% jämfört med 2022. Trots detta gör regeringen ingenting för att få fart på byggandet. Därför välkomnar GS-facket att Socialdemokraterna lägger skarpa förslag för att öka byggandet.

Varslen har duggat tätt bland GS-fackets medlemmar, hela var sjätte medlem som arbetar inom träindustrin har varslats. I Småland har var fjärde GS-medlem varslats. Det beror på att efterfrågan på modulhus, flerfamiljsbostäder i KL-trä, dörrar, fönster, golv och kök har stört dykt.  Detta sker till följd av höga räntor och osäkert omvärldsläge. GS-facket har tidigt uppvaktat regeringen med förslag på åtgärder för att öka byggandet (förslagen kan man ta del av här och här). Trots det vill regeringen inte vidta åtgärder med risk för att spä på inflationen.

– Många är mer oroade över att regeringens handlingsförlamning leder till högre arbetslöshet på landsbygden och en ännu värre bostadsbrist, säger Per-Olof Sjöö, förbundsordförande för GS-facket.

GS-facket har länge efterlyst politiska åtgärder för att få fart på byggandet. Därför välkomnar vi att Socialdemokraterna lägger fram konkreta förslag för att stimulera byggandet här och nu.

På en presskonferens presenterade Jennie Nilsson (S), Mikael Damberg (S) och Teresa Carvalho (S)  idag (5/2) följande 5 förslag:

Byggstimulans för fler bostäder i snabbväxande kommuner.

Kickstarta byggandet med byggkrediter

Ett statligt fastighetsbolag för att möta byggkris och bryta segregation

Storsatsning på energieffektivisering av flerbostadshus

Rot-reform för räddade jobb och sänkta elräkningar

– Det är bra att Socialdemokraterna driver konkreta förslag för att öka byggandet. Regeringen måste agera för att rädda jobben inom träindustrin. Nu försvinner mycket av den kompetens som kommer att behövas när konjunkturen vänder och efterfrågan på klimatsmarta bostäder återigen ökar, avslutar Per-Olof Sjöö. 

Foto: meineresterampe 

Fakta:
GS är Sveriges nyaste fackförbund. Vi organiserar ca 50 000 anställda på företag bland annat inom skogsbruk, träindustrin och grafisk bransch. Den 1 juni 2009 bildades GS. Innan dess hade det gjorts ett grundläggande arbete i en utredning, som undersökte möjligheterna med ett samgående mellan Grafiska Fackförbundet Mediafacket och Skogs- och Träfacket.