Nyheter

Allt nya entreprenörer behöver veta om företagslån

Som nyföretagare kan det ibland kännas tufft i uppstarten och man ställs inför ett antal utmaningar och frågeställningar. En utmaning kan vara att pengarna inte räcker till och det behövs tillfällig finansiell förstärkning. Med ett företagslån kan man utvidga verksamheten, finansiera företagets marknadsföring, köpa in varor samt inventarier.

Det stora utbudet av banker och långivare kan göra det svårt att sätta sig in i hur det egentligen fungerar med företagslån och vad man bör tänka på. Vi har tagit fram en guide som ger dig svar på dina funderingar samt leder dig rätt på vägen.

Det här kan du använda pengarna till

När du har bestämt dig för att ta ett företagslån finns det vissa saker som du bör tänka på. Börja med att definiera vad du tänker använda pengarna till samt hur du ska fördela dessa.

Med en bra och tydlig plan kan du utnyttja pengarna på ett effektivt sätt. Idag finns det många typer av banker och SMS lån direkt utbetalning långivare, vilket gör det enklare att hitta något som passar för alla. Här är några exempel på hur du kan använda pengarna:

Inventarier

Det kan ibland krävas en stor investering av sådant som är viktigt för verksamhetens dagliga drift, som till exempel IT-system och maskiner. Därför väljer många företag att låna pengar för att kunna finansiera köpen.

Köp av varor

En del företagare väljer att lägga pengarna på inköp av varor, särskilt för verksamheter inom detaljhandeln som kräver varulager. Genom att använda pengarna för inköp av varor, kan man till exempel fylla på lagret eller ta fram nya produkter.

Marknadsföring

En av de viktigaste komponenterna för ett företags tillväxt är marknadsföring. Genom att investera pengar i effektiv marknadsföring, kan ett bolag växa och öka sin omsättning.

Betalning av gamla lån

Ett annat ändamål som man kan använda pengarna till är att betala av gamla lån och krediter med hög ränta. Genom att ta ett nytt företagslån med bättre villkor kan företag sänka sina utgifter.

Så här går ett företagslån till

För att få ansöka om företagslån behöver man uppfylla vissa krav. Dessa kan skilja sig mellan olika långivare och därför är det viktigt att du studerar de olika villkoren på.

långivarens hemsida. Innan du ansöker behöver du ha din företagsdokumentation på plats samt tagit fram en tydlig plan över hur företagslånet ska användas. Saker som är bra att fundera över är hur mycket du vill låna, hur och när du kommer betala tillbaka lånet samt vilka säkerheter du har. Nedan listar vi några av de vanligaste kraven:

Giltig bolagsform som enskild firma, aktiebolag och handelsbolag.

Ett svenskregistrerat bolag med ett svenskt bankkonto.

Varit aktivt i minst 6 månader.

Visar en aktiv försäljning.

Innehar en bra kreditvärdighet utan betalningsanmärkningar.

Ägarna kan gå i borgen.

Företagslån utan säkerhet

De flesta långivare kräver någon form av säkerhet för att kunna erbjuda ett företagslån. Det gör de för att säkerställa att de kan få tillbaka pengarna som de har lånat ut till dig.

Säkerheten kan vara en egendom eller en borgensman. Men det finns de som erbjuder företagslån utan säkerhet. Om långivaren gör en bedömning att ditt bolag har de ekonomiska förutsättningarna att betala tillbaka lånet kan de låta dig låna utan säkerhet. Lånebeloppet brukar dock vara mindre för lån utan säkerhet.