Nyheter

Arbetsgivarorganisationer inom byggsektorn: ”Nu krävs skarpa åtgärder från regeringen för att öka bostadsbyggandet!”

”Det är tuffa tider i byggsektorn. Ökade materialpriser och stigande räntor har fått bostadsbyggandet att tvärnita. Byggsektorn har larmat om det bistra läget en längre tid. Nu är hög tid för regeringen att agera. Sverige är i behov av en högre byggtakt här och nu. Annars riskerar 2024 att bli ett dystert år.

Det skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen, Erik Haara, vd Glasbranschföreningen, Anita Hagelin, tf vd Plåt & Ventföretagen, Ola Månsson, vd Installatörsföretagen, Anders Robertsson, vd Maskinentreprenörerna och Pontus Sjöstrand, vd Måleriföretagen i en debattartikel i Göteborgs-Posten:

”I dag drabbar konjunkturen allt fler företag inom byggsektorn. Betalningar skjuts upp, varslen ökar och sysselsättningen sjunker. Totalt varslades 9 166 personer inom byggverksamhet om uppsägning under 2023. Det är en ökning med 154 procent jämfört med 2022. Vår oro är att vi får ett nytt 90-talsscenario då många medarbetare lämnade branschen och aldrig kom tillbaka. Det är dåligt för företagen, men också för Sverige. Svensk byggsektor sysselsätter omkring 360 000 personer och står för 11 procent av Sveriges BNP.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.gp.se/debatt/nu-kravs-skarpa-atgarder-fran-regeringen-for-att-oka-bostadsbyggandet.7a1e7a80-e9b5-4908-bf1b-1327f7f48922

Foto: Alexander Lesnitsky