Nyheter

Var tredje mäklare och köpare spår högre bostadspriser i vår

Mäklarkollen & Köparkollen, som är bostadsportalen Boneos trendspaning om bostadsmarknaden och som går ut till mäklare och besökare på Boneo, visade i januari att rekordmånga mäklare och köpare spår ökade bostadspriser i vår.

Allt fler mäklare och köpare förväntar sig högre bostadspriser de kommande tre månaderna, enligt ny statistik från bostadsportalen Boneo. I januari var andelen 30 procent för mäklarna och 35 procent för köparna – en ökning med sju procentenheter för båda grupperna jämfört med månaden innan. Det är den högsta andelen mäklare och köpare som tror på ökade bostadspriser i Mäklarkollen & Köparkollen sedan mätningen i januari 2022.

Endast en av tio mäklare och två av tio köpare tror tvärtom på minskade priser. För majoriteten, 60 procent av mäklarna och 45 procent av köparna, är förväntan att bostadspriserna förblir oförändrade – vilket indikerar en övervägande tro på en mer stabil bostadsmarknad framöver.

– Vi ser en tydlig trend med fler mäklare och köpare som tror på ökade bostadspriser framöver, vilket säkerligen är en konsekvens av det senaste räntebeskedet och en nedåtgående inflation. Jag tror att det vi ser är början på en mer positiv prisförväntan och islossning på marknaden – även om det kommer ta ett tag innan vi är tillbaka på nivåer som för 12-18 månader sedan, säger Fredrik Engdahl, VD på Boneo.

Om Mäklarkollen & Köparkollen

Mäklarkollen är en undersökning som varje månad skickas ut till Boneos över 4000 anslutna mäklare från mäklarbolag som Bjurfors, HusmanHagberg, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling med flera. Där svarar de på frågor om hur de tror bostadspriserna kommer förändras under de kommande tre månaderna och om andelen bostäder som säljs som kommande försäljningar ökat eller minskat.

Köparkollen är en undersökning som varje månad går ut till alla besökare på boneo.se, där de svarar på frågor om hur de tror bostadspriserna kommer förändras de kommande tre månaderna och när de planerar att köpa bostad. Undersökningen har alltid minst mellan 1 000 till 2 000 respondenter.