Nyheter

White Arkitekter: ”Det finns lösningar på bostadskrisen men modiga partier måste kliva av sina käpphästar”

”Ska vi lösa bostadsfrågan långsiktigt måste mogna och modiga partier kliva av några av sina käpphästar. Det kommer nog att göra ont, men det är nödvändigt.”

Det skriver Alexandra Hagen, vd White Arkitekter i en debattartikel i Dagens Industri:

”Att bostadsbyggandet närmast står still i Stockholm och att krisen är akut presenteras som en nyhet på DI debatt. Men vi som är i branschen, framför allt i tidiga skeden, har sett och påtalat detta under lång tid. Genom alla led i bostadsbyggandet mannar vi ner i branschen.”

”Byggkrisen är dessutom varken en lokal eller en nationell fråga, den är både. Då håller det inte att som de ansvariga borgarråden i Stockholm, Karin Wanngård och Jan Valeskog, redovisa några egna lokala insatser och sedan peka på regeringen.”

”Inte heller regeringen och bostadsminister Andreas Carlsson kan skicka frågan vidare med svaret att bostäder är en kommunal angelägenhet. För artikelförfattarna har rätt i att de åtgärder som regeringen hittills har presenterat är otillräckliga. Regeringens ekonomiska stöd till kommunerna för att utreda hur de kan skapa fler villor, underlätta transformation av lokaler till bostäder och höja rotavdraget för dem som har råd att renovera förändrar inte de grundläggande förhållandena på bostadsmarknaden.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.di.se/debatt/replik-det-finns-losningar-pa-bostadskrisen/