Nyheter

Jotun DEMIDEKK presenterar ny färgkarta

Jotun presenterar en helt ny färgkarta med vackra utomhuskulörer, speciellt framtagna för skandinavisk arkitektur och klimat. Nytt för i år är fem utvalda kulörer som garanterat ger personlighet till ditt hus.

Tillsammans med de högkvalitativa produkterna från DEMIDEKK får du ett lika hållbart som vackert resultat.

– En bra husfärg ska passa alla årstider! När löven faller från träden och marken är täckt av snö kommer husfasaden att se annorlunda ut än under varma sommardagar, när huset är omgivet av grönt gräs och frodiga trädgårdar, säger Birgit Torkildsby, Regional Colour Manager på Jotun och fortsätter:

– En väl genomtänkt palett säkerställer att huset harmonierar med sin omgivning året runt och välkomnar dig hem varje dag.

Vackra och tekniskt optimala produkter

Torkildsby betonar att alla kulörer är framtagna med unika recept som är speciellt anpassade till Jotuns högkvalitativa produkter.

– På Jotun arbetar vi med färg varje dag, och vi är fast beslutna att se till att de kulörer du hittar i vår färgkarta kommer att fungera vackert i föränderliga ljusförhållanden utomhus. På Jotun kombinerar vi djupgående kunskaper om färg och estetik med en hög nivå av produktteknisk expertis. Det är det som gör våra produkter unika.

Fem nya inspirerande utomhuskulörer

Den nya färgkartan innehåller 72 av Jotuns vackraste kulörer för utomhusbruk, med rekommenderade detaljfärger för grund, terrass och lister. Dessutom presenteras även fem nya och inspirerande kulörer, noggrant framtagna av Jotuns skickliga färgspecialister. Från varma terrakottatoner till dämpade gråblå nyanser ger de nya fasadkulörerna förnyad energi till såväl traditionella som mer moderna skandinaviska hem.

JOTUN 20118 Amber Red: En frisk, gyllenröd kulör som skapar värme och fräschör. Denna varma terrakottafärg passar bra mot en grön trädgård, men ser också till att huset ger tillbaka till sin omgivning under vintermånaderna.

JOTUN 0239 Mellanrosa: En gyllene rosa ton som ger en estetisk kvalitet till grannskapet. Det här är en anrik och traditionell kulör som vi hittade i vårt stora och rika arkiv. Färgen fungerar särskilt bra på klassiska villor.

JOTUN 5556 Nordic Blue: En dämpad blågrå ton. Ett fint alternativ för dig som vill gå ifrån grått.

JOTUN 4710 Daggblå: En dämpad, rödblå ton som varken är för ljus eller för mörk. Kulören ger huset karaktär utan att vara för prålig.

JOTUN 7043 Reflektion: En dämpad, grågrön ton som ger karaktär åt huset. Kulören är hämtad från Jotuns färgarkiv och ger nytt liv åt både nya och gamla he

Matt yta ger dämpad elegans

DEMIDEKK Infinity är Jotuns i särklass bästa färg någonsin. Den unika Infinity-teknologin ger ett överlägset skydd med överlägsen kulör- och glanshållbarhet. Färgens självrengörande egenskaper säkerställer låg smutsupptagning, vilket förhindrar nedsmutsning – dessutom är det mycket effektivt mot beväxning på ytan.

DEMIDEKK Infinity och DEMIDEKK Infinity Pure Matt är både exteriörfärg för fasader men som erbjuder olika glansgrad. Målning med DEMIDEKK Infinity Pure Matt ger ett vackert och exklusivt uttryck utan någon glans. Allt fler väljer en matt yta till vita hus för ett mjukare uttryck och mindre reflektioner från solljuset.

– Många traditionella nordiska exteriörkulörer, som gult, rött och svart, får ett mjukare och mer elegant utseende med en matt yta. Det ger ett dämpat utseende som svarar väl mot de stora trenderna inom modern arkitektur, men det fungerar också bra till mer klassiska hus, förklarar Torkildsby.

Detaljer som harmonierar med huvudkulören

Att färgkartan även presenterar rekommenderade detaljkulörer, inklusive grund, terrass, dekoration och andra detaljer, gör det enkelt att skapa ett sammanhängande uttryck.

– En bra detaljkulör ger det lilla extra till uterummet, samtidigt som den kompletterar husets huvudkulör. Utemöbler, fönsterkarmar och ytterdörren är bra exempel på detaljer där du kan lägga till väl valda kulörer som ger huset mer karaktär. En vacker och personlig färgpalett, i kombination med högkvalitativa kulörer från Jotun, garanterar ett vackert hus som du och din familj kan njuta av under lång tid, fortsätter Birgit Torkildsby.

– Med bra detaljkulörer kan du ge fasaden det där lilla extra, samtidigt som du kompletterar och samspelar med husets huvudkulör. Utemöbler, fönsterkarmar och ytterdörren är bra exempel på detaljer där du kan lägga till väl valda kulörer som ger huset en distinkt karaktär.

Fokus på detaljerna ger huset karaktär

När det gäller grunden rekommenderar Jotuns kulörchef att vi utforskar de naturliga tonerna.

– För ett harmoniskt resultat bör du välja en kulör som mjukar upp övergången mellan marken och huset. Vår rekommendation är att välja en lite varmare grå kulör, inte särskilt ljus och inte särskilt mörk, eller en mer dämpad version av kulören på fasaden. På så sätt får huset ett harmoniskt uttryck och kulörkombinationerna harmonierar med det omgivande landskapet.

Till exempel kan ett terrassgolv som laserats i en kulör som harmonierar med fasadfärgen och detaljerna bidra till att skapa ett så inbjudande uterum som möjligt. Nyanseringen med

DEMIDEKK Terrasslasyr förnyar inte bara utseendet, utan ger också ett långsiktigt skydd för träet.

– Väljer du mellan en ljus eller mörk lasyrkulör till din uteplats? Då bör du först fundera över var uteplatsen är placerad och hur starka ljusförhållandena är. Om det är en plats med mycket direkt solljus rekommenderar vi en av våra ljusare, mer transparenta kulörer. En mörkare uteplatskulör hjälper till att ge tyngd och lugn åt uteplatsen, och gröna växter och en färgglad trädgård gör sig extra bra mot en mörkare färgsättning.