Nyheter

Årets vinnare av Studentbostadspriset

– Äntligen! Det känns helt rätt i tiden att Generatorn får priset – ett unikt studentboende ur klimathänseende. Att det är en träbyggnad innebär betydligt lägre utsläpp från byggskedet och eftersom byggnaden producerar mer energi än vad som används är även driften klimatsmart, säger Johan Knaust, vd på K2A.

Sveriges bästa nya studentbostäder tillhör K2A Knaust & Andersson Fastigheter. Det stod klart idag när juryn till Studentbostadspriset presenterade 2023 års vinnare: K2A:s studentboende Generatorn i Linköping. Tredje gången gillt för K2A, som har varit nominerat varje år sedan priset instiftades 2021.

Generatorn är inte bara unikt som studentboende, utan även troligtvis det största plusenergihus i trä som byggts i Sverige, vilket uppenbarligen imponerade på juryn. I motiveringen till K2A:s vinst betonas byggnadens särskilda miljömässiga hållbarhet, men också det arkitektoniska uttrycket samt hur lägenheterna anpassats efter studenternas behov och önskemål.

Studentbostadspriset delas ut av branschorganisationen Studentbostadsföretagen och det är tredje året priset delas ut. K2A har som enda bolag varit nominerade varje år, men de två tidigare åren har bolaget fallit på mållinjen – för två år sedan var det studentbostadsprojektet Hinderbanan i Gävle som var nära att vinna och senast var det K2A:s studentbostäder i Barkarbystaden i Järfälla. Priset tilldelas ett studentbostadsprojekt som genom innovation, hållbarhet och utformning möter kundgruppens behov och stärker högre utbildning.

Studentlägenheterna i Linköping stod färdiga för inflytt 1 september 2023 och var fullt uthyrda från dag ett.

Juryns motivering

”K2A har med sitt projekt Generatorn skapat moderna och välplanerade studentbostäder samtidigt som de spänner bågen för hållbart byggande. Trots små bostadsenheter är Generatorn ett plusenergihus, dessutom Svanenmärkt i massivt trä. Som en del av Vallastaden drar projektet nytta av och bidrar till en hållbar stadsdel.”
 
Bostäderna har utvecklats utifrån dialog med studenter och utgörs av smålägenheter i olika format, samtidigt som det finns flera sociala ytor. Takvåningen och det intilliggande felleshuset bjuder in till umgänge med vänner och grannar. 
 
Möten mellan generationer uppmuntras också, då studenthuset delar funktioner med det anslutande trygghetsboendet. Kort sagt erbjuder Generatorn hållbara och trivsamma hem för studenter i Linköping.