Nyheter

Så kopplade fastighetsbranschen upp sig 2023

 En ny rapport från Schneider Electric visar att olika säkerhetssystem såsom brand- och inbrottslarm är de allra vanligaste uppkopplingarna i dagens fastigheter. Resultatet visar även att svenska företag har blivit mer uppkopplade jämfört med tidigare år. Den post som har ökat mest sedan 2021 är smart styrning av värme och ventilation. 

Fastigheterna i Sverige har totalt sett blivit mer uppkopplade enligt Schneider Electrics nya Trendrapport 2023/2024. Samtidigt är det färre fastighetsbolag som investerat i uppkopplade lösningar de senaste tre åren jämfört med den senaste undersökningen som genomfördes 2021.

När det kommer till vad företagen har valt att satsa på i sina lokaler så är det alltjämt olika typer av säkerhetssystem som ligger i topp. Av de svarande företagen i årets rapport har nämligen 77 procent berättat att de har uppkopplade lösningar för brand- och inbrottslarm – att jämföra med 2021 då närmare hälften hade dessa system. Samtidigt syns tydliga indikationer på att lösningar för energistyrning växer bland bolagen. 

Det ökande intresset för att koppla upp fastigheter har drivits på ordentligt av både pandemi och energikris. Nu har dessutom EU enats om att revidera direktivet om byggnaders energiprestanda, vilket innebär ambitiösa krav för både nya och renoverade fastigheter. Eftersom byggnader står för över en tredjedel av växthusgasutsläppen inom EU är detta helt avgörande för att nå målen om klimatneutralitet år 2050. Energieffektiviserande åtgärder, såsom att kunna reglera värme och ventilation efter behov, kommer därmed att bli ännu viktigare framöver, säger Jenny Larsson, VD på Schneider Electric i Sverige.

 Den post som har ökat mest sedan 2021 är smart styrning av värme och ventilation. Från 36 procent till dagens 68 procent – en stor skillnad som kan göra mycket positivt för många fastighetsägare och hyresgäster runt om i landet. En av dem är flygplatsbolaget Swedavia, som valt att satsa på att digitalisera och koppla upp sina byggnader i syfte att effektivisera verksamhet och öka lönsamheten. 

– För oss är det väldigt viktigt att vi har ett bra klimat på våra flygplatser och framför allt tycker resenärerna att det är en viktig aspekt. Vi kan tidigare upptäcka om det är på väg att bli varmt eller om luftkvaliteten är dålig, oftast långt innan resenärerna känner det. Med hjälp av historisk trenddata kan vi dessutom förutse vilka tider på året det händer specifika saker och på så vis jobba mer i förebyggande syfte, säger Olof Andersson, ansvarig för anläggningar och system på Swedavia.

Schneider Electrics Trendrapport 2023/2024 är den fjärde av sitt slag och har tagits fram vartannat år sedan 2017. Undersökningen är genomförd av Novus där representanter från 125 svenska fastighetsbolag svarat på frågor om smarta fastigheter, energieffektivisering och digitalisering.

Läs hela rapporten:

här.