Nyheter

Ny kartläggning av bostadsåret 2023: Var fjärde kommun gick mot strömmen på villamarknaden

Trots att antalet villaförsäljningar i Sverige minskade med hela 7 procent under 2023 har ett sjuttiotal kommuner gått mot strömmen. Antalet sålda villor steg kraftigt i bland annat Lidingö och Eskilstuna förra året.

Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Snabba räntehöjningar och den höga inflationen gröpte ur svenskarnas privatekonomi under förra året, vilket bidrog till att många som behövde flytta tvekade inför att köpa ny bostad. Under 2024 kommer vi se fler kommuner där antalet bostadsaffärer ökar, i takt med att oron för fler räntehöjningar minskar, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I 69 kommuner har antalet sålda villor ökat under det senaste året, trots att bostadsmarknaden i Sverige bromsat in kraftigt. Gullspångs kommun i Västra Götaland visar störst procentuell uppgång i landet med en ökning på hela 91 procent. Även Lidingö, Eskilstuna och Trollhättan är exempel på kommuner som går mot strömmen med betydligt fler villaförsäljningar än året innan.

– Efter årsskiftet kommer ännu fler bostäder ut till försäljning och övertaget för köparna är fortsatt starkt, även om vi ser tecken på att det minskat något under vintern. Den som ska sälja sin bostad bör vara medveten om att bostadspriserna ännu inte återhämtat sig sedan pristoppen under pandemiåren, fortsätter Marcus Svanberg.

Listan på kommuner där antalet villaförsäljningar sjunkit mest under året toppas av Älmhult, där försäljningarna minskat med hela 38 procent. I Botkyrka och Härryda har antalet sålda villor sjunkit med cirka en fjärdedel det senaste året. I riket som helhet har det gjorts nära 49 000 villaförsäljningar det senaste året. Det innebär att 4 000 villor färre än året innan bytte ägare, en minskning med 7 procent. Västerbotten var det enda av landets 21 län där det såldes fler villor, en ökning med 4 procent. Störst var nedgången i Kronoberg, minus hela 19 procent jämfört med 2022.

– Vår prognos är att räntan sänks redan till sommaren och att bostadsmarknaden då vänder uppåt igen efter ett tufft fjolår. Vi förväntar oss att moderna hus med bra planlösning och låga uppvärmningskostnader kommer att vara hetast eftertraktade av bostadsköparna under året, avslutar Marcus Svanberg.