Nyheter

Borås: Produktionsplan för samhällsbyggnadsprocessen 2024 beslutad

I förra veckan fastställde Samhällsbyggnadsnämnden en produktionsplan för samhällsbyggnadsprocessen 2024. Produktionsplanen är ett viktigt verktyg som ligger till grund för både prioriteringar och resursfördelning på samtliga berörda förvaltningar.

Produktionsplanen är en sammanvägd bedömning utifrån i vilken grad uppdragen bidrar till att uppfylla stadens beslutade mål, hur behovet ser ut för Borås Stads utveckling, och vilka tillgängliga resurser som finns inom de förvaltningar som arbetar med samhällsbyggnadsprocessen.

– Lågkonjunktur innebär inte att vi slutar planera för framtiden. Istället kraftsamlar vi och arbetar strategiskt med frågor som hållbart byggande, skyfall och översvämning och förberedelser för järnvägen, säger Jonas Ward, förvaltningschef på Samhällsbyggnadsförvaltningen.

I produktionsplanen listas de strategiska planeringsprojekt, strukturskisser, stora projekt, planprogram och detaljplaner som kommunen avser starta upp eller fortsätta arbeta med under 2024. Kommunstyrelsen och Samhällsbyggnadsnämnden ansvarar för olika delar där Kommunstyrelsen ansvarar för majoriteten av de strategiska projekten. En arbetsgrupp bestående av tjänstepersoner från Samhällsbyggnadsförvaltningen, Lokalförsörjningsförvaltningen, Tekniska förvaltningen, Miljöförvaltningen, Fritids- och folkhälsoförvaltningen och Borås Energi och Miljö tar fram det underlag som ligger till grund för beslutet.

– Produktionsplanen hjälper oss att vara transparenta och tydliga gentemot våra exploatörer, säger Morgan Hjalmarsson (L), ordförande i Samhällsbyggnadsnämnden.

Under 2024 kommer fokus fortsatt att vara stort på att skapa detaljplaner för verksamhetsmark. I produktionsplanen ryms även många detaljplaner för kommunala projekt, bland annat ett vård- och omsorgsboende (VOBO), men också flertalet detaljplaner för bostäder. Många av projekten är redan nu igång och några planeras att starta upp under 2024. Totalt innefattar de prioriterade detaljplanerna cirka 2 300-3 500 nya bostäder och cirka 250-420 hektar verksamhetsmark.

– Vi har fortsatt fokus på behovet av verksamhetsmark. Samtidigt planerar vi för bostäder så att staden är redo när marknaden vänder, säger Kerstin Hermansson (C), kommunalråd.