Nyheter

Banbrytande idéer och lösningar för smarta hemmiljöer

Luleå tekniska universitet (LTU) och Innovative Living Sweden AB firar framgångarna av deras nära samarbete genom en imponerande presentationsdag av studenter på LTU inom ramen för det pågående forskningsprojekt NIL (Nordic Innovative Living). Projektet, koordinerat av bland annat Ellinor Eriksson, har gett studenterna möjlighet att utforska kreativa och tekniska lösningar för smarta hemmiljöer.

Studenterna presenterade en mångfald av innovativa lösningar:

AI-lösningar för smarta hemmiljöer: En studentgrupp introducerade avancerade AI-lösningar för att skapa smarta och anpassningsbara hemmiljöer, vilket möjliggör en ökad automatisering och anpassning efter individuella behov.

Tekniska lösningar för vattenbesparing: Andra studenter fokuserade på att minimera vattenanvändningen i hemmet genom tekniska innovationer. Deras lösningar inkluderade att spara vattnet som normalt går till spillo i duschen medan man väntar på varmt vatten, samt att återanvända spolvatten till matlagning medan man väntar på att kallt vatten ska nå kranen.

Solpanelintegration i ”Granen”:  En annan studentgrupp integrerade solpaneler i Innovative Livings koncept hus ”Granen.” Dessa solpaneler, utformade som lamellgardiner, beräknades ge ökad energieffektivitet och minskad klimatpåverkan för huset.

Förebyggande hälsolösningar:  Ytterligare studentgrupper presenterade lösningar för att skapa hälsosamma inomhusmiljöer. Deras koncept inkluderade inbyggda luftfilter som diskret kan integreras i huset och styras genom en egenutvecklad app för att förhindra luftburna hälsorisker.

Forskningsprojektet NIL (Nordic Innovative Living) står också i centrum för uppmärksamhet, där LTU och Innovative Living planerar att bygga vidare på flera av studenternas idéer för att främja innovativa och energieffektiva lösningar för framtidens hemmiljöer.

Kommentarer från huvudaktörerna:

– Det har varit en fantastisk resa att samarbeta med de begåvade studenterna från LTU. Deras kreativitet och tekniska kompetens har verkligen öppnat upp nya perspektiv för oss inom smarta hemlösningar. Vi ser fram emot att fortsätta detta partnerskap, säger Ellinor Eriksson, Projekt Koordinator på Innovative Living AB.

– Studenterna har presterat över förväntan, och deras kreativitet har öppnat upp nya möjligheter för oss. Vi ser fram emot att bygga vidare på dessa idéer inom forskningsprojektet NIL framöver, säger Åsa Wikberg-Nilsson, Professor på LTU.

– En kombination av analoga och tekniska projekt ger oss en bredare förståelse och möjlighet att utforska varierande lösningar. Jag är mycket imponerad av studenternas prestationer under hela resan; att komma upp med dessa idéer på sådan kort tid är imponerande, säger Martin Åhlén, Doktorand på LTU.

Åsa och Martin framhäver samarbetet mellan LTU och Innovative Living

–  Samarbetet med Innovative Living har fungerat smidigt. Ellinor är en utmärkt projektmedlem, och Innovative Living har visat sig vara ett konceptföretag med många varierande och lovande lösningar.

Om Innovative Living AB:
Innovative Living AB är en ledande aktör inom smarta hemlösningar och strävar efter att förändra och förbättra människors vardag genom innovativ teknik och design. Företaget fokuserar på att skapa intelligenta och hållbara lösningar för framtidens hemmiljöer.