Nyheter

Gamla glasbruket i Surte blir en blandby med 700 bostäder

Det stora industriområdet kring det gamla glasbruket i centrala Surte ska omvandlas till en blandby med upp till 700 bostäder, småskalig verksamhet, kultur och service. Familjen Sporre, ägare via Surte Lagerservice, har ansökt om planbesked för området med visionen att skapa en levande stadsdel där människor ska bo, arbeta och trivas året om.

Industriområdet kring Surte glasbruk har varit i entreprenörsfamiljen Sporres ägo sedan 1984 och har en lång historia med många äldre, välbevarade byggnader. Genom att bevara de äldre byggnaderna och komplettera med ny bebyggelse vill familjen skapa en unik stadsdel som andas framtid samtidigt som den har en själ som sträcker sig tillbaka till 1940-talets brukssamhälle.

– Det mest lönsamma vore givetvis att riva alla byggnader och bygga bostäder på all mark, men vi vill skapa något annat. För oss är en hållbar utveckling som gynnar hela samhället viktigare än att maximera vinsten. Vi vill lämna efter oss ett fint arv och en stadsdel med en familjär atmosfär som vi kan vara stolta över, säger Camilla Sporre.

Området ska utvecklas med en holistisk syn på både människa och miljö. Livet mellan husen prioriteras med olika platser för människor i olika åldrar att umgås på, och där alla kan mötas – barn, tonåringar och vuxna. Stadsdelen ska tillgodose invånarnas behov av bostäder, arbete och rekreation på nära håll och möjliggöra enkla val för en hållbar livsstil.

En mix av lägenheter, radhus, kontor och små verksamheter kommer skapa en dynamisk modern atmosfär. Genom miljövänligt pendeltåg i anslutning till området, når man Göteborgs central på ca 10 minuter.

Solljus, dagsljus och grönska prioriteras framför att maximera antalet kvadratmeter. Miljöarbetet betonas med aktiva klimatmål genom bland annat materialval, smarta energilösningar, mycket grönska och öppen dagvattenhantering. Att bevara de äldre byggnaderna är avgörande för områdets identitet. Bevarandet bidrar inte bara till en unik stadsmiljö, det möjliggör också en generös hyressättning som gynnar hållbar småskalig affärsverksamhet och möjliggör att nuvarande hyresgäster kan stanna kvar. Den nya stadsdelen kommer att bidra med ny livskraft till hela Surte, dess invånare och befintliga näringsliv.

– Vår vision är att öppna upp vårt centrala område med dess historiska byggnader för att skapa en ny centrumkärna med en urban bykänsla, säger Camilla Sporre.

Med partners som delar samma värderingar, såsom fastighetsutvecklaren Fiskaregården och Tengbom arkitektkontor, strävar familjen Sporre efter att förverkliga sin vision med långsiktighet och omsorg.