Nyheter

Allt fler fastighetsbolag har stora lokaler som står tomma

Det finns flera anledningar till varför allt fler stora lokaler står tomma runt om i landet. Många har påverkats av en tuffare ekonomi och andra av hur marknaden har förändrats. Detta i samband med att priserna på hyra, el och andra avgifter har höjts gör det tufft för mindre företag, och för andra företag som inte längre behöver fysiska butiker att betala.

Vilka andra typer av företag har get upp sina lokaler?

Ökad konkurrens från e-handel

En av de främsta anledningarna till att fler stora butikslokaler står tomma är den ökade konkurrensen från e-handeln. Allt fler människor väljer att handla online istället för att besöka fysiska butiker. Detta har lett till att många traditionella butiker har tvingats stänga ner, vilket i sin tur har resulterat i fler tomma lokaler. E-handeln erbjuder kunderna bekvämlighet och ett större utbud av produkter. Det är enklare att jämföra priser och hitta det bästa erbjudandet online. Dessutom kan man handla när som helst på dygnet, vilket gör det ännu mer attraktivt för många konsumenter. Det är tydligt att denna trenden kommer att fortsätta växa och allt fler E-buitker kommer att öppnas.

Nedgående populäritet av Padel

En annan faktor som har bidragit till att fler stora lokaler står tomma är den nedgående populäriteten av padel. Under de senaste åren har padel varit en av de mest populära sporterna i Sverige, och en mängd padelhallar öppnade stora lokaler runt om i landet. Men på senare tid har intresset för padel tyvärr minskat, vilket har lett till att flera padelhallar har tvingats stänga ner. Detta har resulterat i fler tomma lokaler som ägarna nu försöker hitta nya användningsområden för. Detta visar också en återgående trend med att dom som följer nya trender och är snabba med att satsa på nya saker kan bli både lyckade eller gå åt skogen.

Små sportpubbar och restauranger har inte längre lika mycket kunder

Den ökande trenden av att äta och dricka hemma har påverkat små sportpubbar och restauranger negativt. Innan valde många att gå till en lite sportbar för att kolla matchen och kanske betta på fotboll eller hockey. Nu kan man enkelt hitta betting utan svensk licens och kolla på matchen hemma med de bästa polarna. Många fortsätter givetvis att gå till sportbarer, men då väljer man kanske de stora kedjorna som erbjuder alla matcher man kan tänka sig. Många väljer också att beställa mat och dryck online istället för att besöka fysiska restauranger. Detta har lett till att många små sportpubbar och restauranger inte längre har lika mycket kunder och har svårt att överleva och får ge upp sina lokaler.

Minskad användning av hotell- och konferenslokaler

Med tjänster som Zoom och Skype har fysiska konferenser i lokaler eller på hotell minskat mycket och det har bidragit till att fler stora lokaler står tomma. På grund av pandemin har också många företag och organisationer valt att ändra sin syn på konferenser och möten. Dessutom har många människor valt att avstå från att resa och bo på hotell under denna tid. Detta har lett till att hotell- och konferenslokaler har fått färre bokningar, vilket i sin tur har resulterat i fler tomma lokaler.

Fler företag investerar i flexibla arbetsplatser

En annan faktor som har bidragit till att fler stora lokaler står tomma är att allt fler företag väljer att investera i flexibla arbetsplatser. Istället för att ha en fast kontorslokal väljer många företag att hyra flexibla arbetsplatser där deras anställda kan arbeta när det passar dem bäst. Detta innebär att företagen inte behöver ha stora kontorsytor som står tomma stora delar av tiden. Istället kan de anpassa sin arbetsplats efter behov och spara pengar på hyra och underhåll av stora lokaler.

Ökad trend av distansarbete

Något annat som har bidragit till att fler stora lokaler står tomma är den ökade trenden av distansarbete. Allt fler företag och organisationer har insett fördelarna med att låta sina anställda arbeta på distans, och detta har blivit ännu mer påtagligt under och efter pandemin. Genom att arbeta på distans kan företag spara pengar på hyra och underhåll av stora kontorslokaler. Dessutom ger det de anställda möjlighet att arbeta i en miljö där de känner sig bekväma och produktiva.

Sammanfattningsvis finns det flera anledningar till varför allt fler stora lokaler står tomma runt om i landet. Den ökade konkurrensen från e-handeln, den nedgående populäriteten av padel, den minskade användningen av hotell- och konferenslokaler och att fler företag som investerar i flexibla arbetsplatser är några faktorer som gör att det har blivit så. Men tiderna förändras ständigt och snart kanske fler lokaler fylls med nya företag med en starkare ekonomi.