Nyheter

Nu lanseras Drömmen om Borås 2.0

De nya visionerna för Drömmen om Borås är klara. Processen går därmed in i nästa steg – att skapa platser där boråsare och besökare vill vara.

Sommaren 2023 fick boråsare tycka till om Borås framtida stadsliv via en enkätundersökning. Enkäten fick stort gensvar och över 2200 boråsare gav sina tankar och förslag om framtidens stadskärna. Nu har underlaget resulterat i processens nästa steg – Drömmen om Borås 2.0.

Drömmen om Borås 2.0 består av två nya visionsbilder och visionstexter för nio platser i Borås, samlat på en ny webbplats. Platserna som berörs är Stora torget, Stora Brogatan, Lilla Brogatan, Hötorget, Posttorget, Sandwalls plats, Österlånggatan, Allégatan och Södra torget.

– Boråsarnas tankar och förslag har resulterat i nya visioner om vad de olika platsernas kärna är och vad platserna kan bli. I vår nya vision ser vi till exempel Stora Brogatan som ett centrum för shopping och Stora torget som en plats som ska bidra till aha-upplevelser, berättar Linda Sjöstrand, cityledare Borås City.

Som en del av arbetet har det även genomförts en mikromarknadsundersökning av etableringsbarheten i Borås stadskärna. Syftet har varit att se vilka branscher som har potential att vara lönsamma och vilka stråk som erbjuder mest och bäst flöden av kunder.

– Med hjälp av mikromarknadsundersökningen har vi kunnat identifiera prioriterade stråk i stadskärnan och vilka stråk som lämpar sig bäst för de olika verksamheterna. Det är just de stråken som nu presenteras i Drömmen om Borås 2.0. Stora torget är till exempel en viktig evenemangs- och mötesplats där boråsaren efterfrågar mer liv och rörelse. I visionen för stråket inkluderas därför sådant som fler butiker, fler event, food court med mera, säger Christer Södeliden, ordförande Centrumfastigheter i Borås och Fastighetsägarna i Borås.

De nya visionerna presenterades den 7 november inför fastighetsägare, politiker, tjänstemän, handlare och aktörer som arbetar med Borås stadskärna.

I januari ska en stråkvandring genomföras med fastighetsägare, Borås Stad och handlare med syftet att ta fram en gemensam handlingsplan för hur visionen ska uppnås. Vandringen kommer inventera åtgärder som krävs för att skapa en attraktiv och myllrande stadskärna – för boråsaren och med boråsaren.

Bakgrund

Drömmen om Borås drivs av Borås City, Borås TME, Borås Stad, Centrumfastigheter i Borås och Fastighetsägarna. Syftet är att ta fram en gemensam spelplan för utveckling och etableringar i stadskärnan.

Konceptet Drömmen om Borås skapades för cirka 10 år sedan som ett sätt att konkretisera alla de idéer och krafter som fanns för att göra stadskärnan mer attraktiv. Processen resulterade i visionsbilder för sex stråk i stadskärnan med målet om fler etableringar i centrum.

Steg två initierades 2015 och resulterade i handlingsplaner för att fortsätta utveckla stråken. Lilla Brogatan och Hötorget är tydliga exempel på att visionsarbetet gett resultat.

Steg tre initierades sommaren 2023 där Boråsare fick möjlighet att vara med och påverka det fortsatta arbetet via en enkätundersökning. Genom att söka svar på frågor om stadskärnans utbud, miljöer, trygghet och mycket mer ville arbetsgruppen ta reda på vilken stadskärna boråsaren och besökaren ville se i framtiden. Enkäten fick stort gensvar och över 2200 boråsare gav sina tankar och förslag om framtidens stadskärna i Borås. Med hjälp av underlaget från boråsaren arrangerades en workshop där politiker, tjänstepersoner, näringslivet och fastighetsägare deltog, med syftet att ta fram nya visioner och en etableringskarta.

Den 7 november 2023 presenterades nästa steg – Drömmen om Borås 2.0. Med nya visionsbilder och visionstexter samt en ny webbplats.