Nyheter

Brandskyddsföreningens seminariedagar: Höga trähus kräver bättre brandskydd

Varför är kraven på brandskydd lägre i höga trähus än i betonghus? Ja, det var något som avhandlades på Brandskyddsföreningens seminariedagar i oktober.

Helena Klasson, Brand- och riskingenjör hos Länsförsäkringar Norrbotten, inledde med att redogöra för försäkringsbolagets utökade krav på brandskydd för höga träbyggnader. Idag är de paradoxalt nog sämre än för betonghus:

– För att minska framtida skadekostnader och negativ miljöpåverkan ställer vi högre krav på egendomsskydd än lagstiftningen. Ett av kraven är släcksystem redan i projekteringsskedet vid nybyggnation- eller ändring av en träbyggnad. Det ska gälla för träbyggnader med fyra- eller fler våningsplan.

Helena Klasson hade Sara Kulturhus, Nordens hittills högsta träbyggnad, som utgångspunkt och ställde frågan om vi verkligen uppnår ett säkert brandskydd i våra träbyggnader idag.

– Regelverket för brandlarm har under årens lopp utvecklats från att vara ett rent egendomsskydd till att i många fall vara den enda, centrala styrutrustningen i en byggnads brandskyddssystem med krav på hög tillförlitlighet och säkerhet. Regelverket har inte hängt med i den utvecklingen. Är regelverket ett stöd för alla i utformningen av brandlarmet eller finns det en utvecklingspotential?