Nyheter

Nytt samarbete för framtidens hem

BMW och E.ON har inlett ett strategiskt samarbete för att skapa framtidens hem, där elbilen blir en integrerad del av husets energisystem.

Målet med samarbetet är att skapa ”Connected Home Charging”, ett laddningsekosystem som låter kunder koppla sin BMW eller MINI elbil direkt till energisystemet – med syftet att ladda förnybar energi direkt in i bilarna – och så småningom tillbaka till hushållet när det är strömbrist (smart laddning).

Inledningsvis ska E.ON och BMW:s nya system se till att det alltid finns ström till hela hushållet och ska på ett smart sätt fördela elförbrukningen. Kunden behöver således inte oroa sig för hur mycket elkraft som finns tillgänglig. Hushållet tillgodoses först och elbilsladdningen anpassas till den övriga förbrukningen.

En typisk familj använder cirka 11 kWh per dag i sitt hushåll. En elbil med ett batteri på 80 kWh, som kan leverera ström tillbaka till huset under de drygt 20 timmar bilen i snitt står stilla, ska fungera som ett förråd för egenproducerad förnyelsebar energi från till exempel solceller.

Ingen behöver oroa sig för att en säkring ska gå, oavsett om huset har en värmepump, kopplar in två elbilar för laddning, börjar laga mat eller tvättar, då systemet Connected Home Charging övervakar elförbrukningen.

 Ett utvecklande samarbete

Samarbetet ska skapa nödvändiga förutsättningar för tvåvägsladdning i framtiden, så kallad V2G. Denna teknik gör det inte bara möjligt att använda elbilens batteri som energilagring, utan även att i ett senare skede återföra den lagrade elen till kundens eget hushåll och elnätet.Till en början kommer kunder som köper en BMW i5, som precis har lanserats i Sverige, att kunna ladda den med ström från sina egna solpaneler.

E.ON tillför samarbetet mer än 10 års erfarenhet av att ladda elbilar och installera laddstationer och har som Europas största privatägda energibolag ett brett utbud av lösningar på energimarknaden.

– Omställningen till elektrifiering öppnar upp nya möjligheter att kunna erbjuda kunder nya smarta och hållbara lösningar för hemmet. Tillsammans med E.ON vill vi kunna utnyttja elbilen och göra den till ett intelligent inslag i det smarta hemmet. Med Connected Home Charging ges möjligheter för kunder att bättre styra och kontrollera energianvändningen i hemmet och på så sätt både spara pengar och minska klimatavtrycket, säger Johanna Kriisa, VD, BMW Sverige.

Idag ses elbilen, hemmet och energisystemet som separata system. E.ON och BMW anser att samarbetet kring att integrera de tre elementen och skapa ett ekosystem kring förbrukningen av energi kommer att lyfta hemladdning och grön energi till en ny nivå.

– Tillsammans med BMW ska vi utveckla nya standarder för intelligent laddning, så att elbilar verkligen blir en integrerad del av energimarknaden. Den processen börjar i enskilda hem, där elbilen kommer att vara den största konsumenten av el för de flesta. Det är avgörande att det är förnybar energi vi får till bilarna och här börjar vi med solceller, som många svenska hem redan installerat, säger Robert Tretinjak, chef för E.ON Drive Sverige.

Fakta:

E.ON Global och BMW Group har gått ihop för att utveckla framtidens smarta laddning. Inledningsvis är det BMW i5-kunder som erbjuds att använda det nya systemet. Kunder med en BMW i5 kan ladda sin bil med solenergi direkt från det egna huset (via Solar optimering i BMW-appen). E.ON balanserar laddning och solenergi så att hushållets förbrukning och elbilsladdning optimeras.

Om BMW i5:

340-601 hk. Räckvidd 515-581 km. Förbrukning: 15,9-18,2 kWh/100 km. Laddningstid 0-100 % vid 11 kW: 8,25 timmar (eDrive40). Laddningstid 0-100 % vid 22 kW: 4,25 timmar (M60 xDrive). Laddningstid 10-80% vid 205 kW: 30 min. CO2-ägarskatt 740 DKK årligen. Förbrukning och räckvidd påverkas av körstil, hastighet, väderförhållanden och extrautrustning.

På bilden: ”Vi vill kunna utnyttja våra elbilar och göra dem till intelligenta inslag i det smarta hemmet,” säger Johanna Kriisa, vd för BMW Sverige.