Nyheter

HSB: Betala inte för mycket i tomträttsavgäld

Text: HSB

Är er bostadsrättsförenings mark upplåten med tomträtt? Då kommer ni förmodligen att få en markant höjning av tomträttsavgälden nästa gång som en ny avgäldsperiod inleds.

Syftet med tomträtt var från början att möjliggöra bostadsbyggande för de som inte hade råd att köpa marken själva samt att det allmänna skulle kunna tillgodogöra sig en eventuell markvärdestegring av mark som upplåts med tomträtt. Tomträttsavgälden beräknas sedvanligt genom en skälig ränta (avgäldsräntan) på markvärdet (avgäldsunderlaget) vid omregleringstidpunkten. När fastigheten (marken) stiger i värde blir det en högre tomträttsavgäld som ska betalas. För vissa bostadsrättsföreningen innebär detta att tomträttsavgälden mer än dubbleras.

Med tanke på det rådande ekonomiska läget resulterar en höjd tomträttsavgäld i en ännu tuffare ekonomisk situation för bostadsrättsföreningen. Det är därför viktigt att säkerställa att den avgäld som kommunen begär är korrekt och det kan vi hjälpa er med. Vi granskar tomträttsavtalet och den avgäld som kommunen begär. Vi kan även biträda bostadsrättsföreningen vid ett friköp, dvs att bostadsrättsföreningen köper marken från kommunen och tomträtten därmed upphör. Skulle det bli aktuellt med en process i domstol är vi ombud för bostadsrättsföreningen och sköter all kommunikation med domstolen. Ofta är det möjligt för bostadsrättsföreningen att aktivera rättsskyddsmomentet i sin försäkring och då betalar försäkringsbolaget en betydande del av rättegångskostnaderna.

När det kommer handlingar från kommunen om en ny högre avgäld – skriv inte bara på utan att vara säkra på att kommunen har begärt är en avgäld som kommunen har rätt till. Eftersom avgäldsperioderna är långa – minst 10 år – kan även en mindre sänkning per år resultera i stora belopp för bostadsrättsföreningen.