Nyheter

Hyresgästföreningen: ”Gå inte på bluffen att fastighetsägarna går på knäna”

”I debatten får vi lätt intrycket att det är en omöjlighet för fastighetsbolag att gå med vinst i dag och att boven i dramat är det svenska bruksvärdes- och förhandlingssystemet. Men det stämmer inte.”

Det skriver Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen och Martin Hofverberg, chefsekonom, Hyresgästföreningen i en debattartikel i Göteborgs-Posten:

”I rapporten Privatvärdarnas ekonomi 2022 har vi granskat ett urval privata fastighetsbolag och kan visa att branschen, ökade räntekostnader till trots, fortsätter att vara lönsam. Den som valt att läsa fastighetsbolagens egna årsredovisningar hellre än deras inlägg på debattsidorna har länge vetat att den svenska hyresrätten är en stabilt lönsam bransch. Det har den varit under decennier.”

”Vi har tittat på cirka trettio privata fastighetsbolag i hela landet. Totalt berör analysen 200 795 lägenheter, vilket motsvarar 19 procent av de hyreslägenheter som ägs och förvaltas av privata fastighetsägare runtom i landet. På så sätt ger urvalet en representativ bild av branschen i sin helhet. Uppgifterna vi har tittat på har hämtats ur företagens offentliga årsredovisningar.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.gp.se/debatt/g%C3%A5-inte-p%C3%A5-bluffen-att-fastighets%C3%A4garna-g%C3%A5r-p%C3%A5-kn%C3%A4na-1.112933673

Foto: AI Leino