Nyheter

Nästa generations laddningslösningar och energisystem för fastigheter

Med sina rötter inom elektronikutveckling och inbäddade system, grundades Zpark  med ambitionen att utveckla och introducera nästa generations laddningslösningar och energisystem för fastigheter.

– Vårt perspektiv är att använda infrastrukturen som finns och anpassa tekniken och inte tvärtom, säger medgrundaren Johan Eriksson.

Zpark Energy Systems grundades av barndomsvännerna och delägarna Johan Eriksson och Jimmy Abrahamsson med ambitionen att revolutionera marknaden av laddningslösningar för alla segment inom e-Mobility. Med rötter inom elektronikutveckling och inbäddade system har företaget valt en tekniktung approach där de tar kontroll över utveckling av både hård-och mjukvara för att uppnå kostnadseffektiva helhetslösningar. Deras unika strategi involverar anpassning av tekniken till befintliga infrastrukturer, och inte tvärtom.

Använda befintlig infrastruktur till sin fördel

Zpark föddes initialt ur ett eget behov av att kunna både ladda elbilen och värma upp den i samma motorvärmarstolpe. När delägaren Johan Eriksson köpte sin första elbil funderade han varför det inte gick att ladda elbilarna i befintliga motorvärmarstolpar.

– Allt fanns egentligen färdigt, men det gick inte att köpa till någon enhet att sätta på motorvärmarstolpen. Därav började vi skissa lite på hur det skulle kunna lösas, och vi löste det så att båda funktionerna fanns i samma komponent – och det var så vår storsäljande produkt Zpark Duo föddes som även satte fart på bolaget Zpark Energy Systems, fortsätter Johan Eriksson.

Zpark’s filosofi bygger på att den befintliga elinfrastrukturen på parkeringsplatser är tillräcklig för att stödja dagens laddningsbehov. Genom att anpassa tekniken till den befintliga infrastrukturen och göra den tillgänglig för alla, har de lyckats skapa en skalbar och ekonomiskt överkomlig lösning. Deras arbete har inte bara gynnat fordonsägare utan har även avsevärt avlastat elnätet.

– Vårt perspektiv är att använda infrastrukturen som finns och anpassa tekniken och inte tvärtom. Tidigare installerades några få elbilsladdare åt gången, vilket blir dyrt. Vi vill göra det billigt och storskaligt, avslutar Johan Eriksson.

Framtidsutsikter och innovation

Zpark Energy Systems har inte nöjt sig med det som redan har uppnåtts. Med deras framstående storsäljande produkt, Zpark Duo, strävar företaget nu efter att expandera. De är på väg att lansera nya produkter inom DC-laddning och batterilagring som har kapacitet att leverera upp till 400 kW i laddeffekt.

Det mest imponerande är att dessa produkter inte bara är till för att underlätta för fordonsägare; de fungerar även som energisystem för fastigheter och buffer för elnätet. Zpark har investerat i att rekrytera talanger från tungviktare som Scania och Koenigsegg, och med denna kompetensförstärkning är de redo att förverkliga sina ambitioner och har planer att expandera kraftigt under kommande åren.

Zpark Energy Systems är inte bara ett företag; det är en kraft som driver e-mobilitetssektorn framåt. Genom att använda befintliga resurser och anpassa tekniken har de inte bara möjliggjort elbilsladdning, de har också skapat en framtid där laddningsinfrastrukturen är en integrerad del av vårt vardagsliv.

Det tänket är idag grunden till hela Zpark’s filosofi, och idag, några år senare, har företaget över 30 personer som jobbar med Zpark och laddstationer över hela Sverige. Zpark har idag kontor i Luleå, Umeå och Göteborg i Sverige samt Kalifornien i USA och även tillverkning i Luleå och Haparanda. Med en stark vision och kompetens som deras drivkraft är Zpark Energy Systems på väg att bli en av de ledande aktörerna inom e-mobilitet och energilösningar för fastigheter.