Nyheter

Sweco och Tenfifty ska driva AI-innovation inom samhällsutveckling

Samhällsbyggnadssektorn står inför betydande utmaningar avseende ökad effektivitet, hållbarhet och säkerhet. Översvämningar, ras och skred, torka och andra väderrelaterade risker väntas öka – samtidigt som ny teknik kan bidra med avgörande lösningar. Sweco inleder därför samarbete med AI-företaget Tenfifty för att kunna erbjuda omfattande stöd till samhällsviktiga organisationer som vill, och behöver, förstärka sin verksamhet genom AI.

Samhällsbyggnadssektorn har enorm potential att dra nytta av AI-teknologi. Med en allt större andel beslut som stöds av AI, finns det ett omfattande ekosystem av mogen AI-teknologi redo att användas.

AI-teknik kan bistå i samhällsutveckling genom att appliceras på stora mängder offentliga data. Som exempel kan kommunala reningsverk med hjälp av AI lära sig hantera stora regnmängder, som kan innebära för högt tryck på befintliga VA-anläggningars pumpsystem. AI-tekniken bidrar då till att minska risken för översvämningar och utsläpp av orenat vatten.

 Sweco och Tenfifty delar en stark tro på möjligheterna med att tillämpa AI inom samhällsutveckling. Tenfiftys erfarenhet inom AI tillsammans med Swecos förståelse för våra kunders verksamhet och data, kan tillsammans skapa lösningar för samhällets behov inom området, säger Christina Skogster-Stange, divisionschef Sweco Digital Services.

Anders Bjurström, vd på Tenfifty har jobbat med att leverera skräddarsydda tjänster baserat på AI, data science och crawling i över 20 år:

– Potentialen för AI att främja hållbar samhällsutveckling är enorm.  Sweco har branschkompetensen, Tenfifty har den AI-expertisen, och området är högaktuellt.

Foto: Gerd Altmann