Nyheter

Position 2030: ”Samhällsbyggnadssektorns digitalisering går för långsamt!”

”Den digitala transformationen släpar efter hos vissa offentliga instanser när det gäller stadsplanering och bygglov.”

Det skriver aktörerna bakom initiativet Position 2030: Susanne Nellemann Ek, Vd, BIM Alliance Sweden, Sofi Almqvist, Vd, Geoforum Sverige, Fredrik Davidsson, Ordförande, Kartografiska Sällskapet, Dag Björklund, Ordförande, Samhällsbyggarna och Allan Almqvist, Fd stadsingenjör, Föreningen Sveriges Stadsbyggare i en debattartikel i Dagens Samhälle:

”Effektivare, säkrare, snabbare, mer hållbar. Potentialen i en digitaliserad samhällsbyggnadsprocess är stor. Men alla aktörer är inte med på tåget ännu, vilket hämmar utvecklingen. Vi behöver samlas med ett förnyat fokus på att ta digitaliseringen till nästa nivå.”

”Hur ska vi planera och bygga framtidens samhälle för framtida generationer? Det är frågan högst upp på agendan i landets alla kommuner, regioner och myndigheter i dag. I de flesta sammanhang råder samsyn om att digitalisering ­– och öppna data – i samhällsbyggnadsprocessen ger oss möjligheter att minska kostnader och öka effektiviteten samt möta klimatförändringarna och andra stora samhällsutmaningar.”

LÄS MER: 

Utredare: E-legitimation på kort från 2026

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/native/din-kunskap-ger-battre-vard-anvand-din-valfrihet-i-varden/

Foto: dlohner