Nyheter

Utforska Sveriges skärgårdar: Segling, öhoppning och njutning

Om det är någonting som Sverige lockar med så är det skärgården. Perfekt både om man älskar segling eller inte kan få nog av vackra vandringsleder utmed kusten. Skärgårdsmiljön bjuder även på spännande öhoppning, där man beroende på väder och intressen ska se mer av den svenska kusten.

Sverige har med sitt varierande landskap och flertalet vackra kuststäder blivit ett populärt resmål under hela året. Oavsett årstid kan man ta vara på kustmiljön och pimpla, bada under årets varmare månader eller njuta av öhoppning.

Besöker man någon av Sveriges större skärgårdar som Stockholms- eller Göteborgs skärgård, har man också flera alternativ av boenden att hyra under sin vistelse. För att kunna jämföra olika tänkbara alternativ kan man använda sig av https://bostadslistan.se/, där man kan sortera efter prisklass och område. Letar man efter en plats där man kan vila upp sig och komma närmare naturen är skärgården ett mycket bra val!

Sverige har flertalet populära skärgårdar

En skärgård består i grund och botten av ett antal öar, kobbar och skär, vilket skapar en skärgård. Förr så hade skärgården en väldigt central plats i Sverige för jakt och fiske, men även för handel med andra länder.

Men det var framför allt under 1950-talet som skärgården successivt började omvandlas till ett semesterparadis för svenskar och utländska turister. Sommarstugeområden började växa fram och det blev snabbt också väldigt kostsamt att köpa hus i skärgården. Under 1970-talet var det också många personer som ville fly från de miljöproblem som uppdagades i svenska storstäder och det skapade ett intresse att flytta ut på landsbygden.

I Sverige finns det en mängd olika skärgårdar. Allt från Bohusläns skärgård till Stockholms skärgård. De lockar alla med sin vackra natur, badmöjligheter och många bor också här permanent eftersom förbindelserna är mer utvecklade här. Även många boenden på de olika öarna kan året om ta sig in till fastlandet med hjälp av diverse färjor eller egen båt.

Stockholms skärgård

Stockholms skärgård räknas som Sveriges största och med sina 30 000 olika öar och en total yta på hela 1 680 kvadratkilometer finns här mycket att upptäcka. Detta gör att Stockholms skärgård ger en alldeles utmärkt möjlighet till öhoppning, vackra vyer och diverse olika utomhusaktiviteter.

Tack vare sina många öar och storlek, är skärgården vid Stockholm ett tillhåll för många olika djurarter och växter. Samtidigt är Stockholms skärgård också en startpunkt för många färjor som går vidare till bland annat Estland och Finland. Letar man efter en skärgård som bjuder på lite av varje är Stockholms skärgård ett perfekt resmål, där man har goda möjligheter att vila upp sig. Oavsett vilken tid på året man reser hit.

Göteborgs skärgård

Göteborgs skärgård har även blivit en mycket populär destination och framför allt när vädret börjar bli bättre. Tack vare goda transportmöjligheter, där flera av de större öarna även är sammanlänkade med broar och färjeförbindelser, kan man upptäcka en väldigt stor del av skärgården på en och samma dag. Däremot krävs en egen båt för att ta sig till en del av skärgården.

Under sommarmånaderna är det särskilt den östra sidan av skärgården som är väldigt välbesökt av många från Göteborg eller resten av landet. Hit flockas också många turister eftersom det är ett perfekt tillhåll om man älskar att segla.

Eftersom intresset för Göteborgs skärgård under sommaren är väldigt stor, så kan man däremot behöva ta sig in lite längre mot de norra öarna om man vill ha en mer stillsam dag, där man garanterat inte behöver trängas med en mängd besökare.

Utspritt över skärgården finns det också bra matupplevelser, där många fiskrätter tillhör restaurangernas paradrätter. Göteborgs skärgård är därmed ett måste att besöka och har också ett väldigt varierat natur- och växtliv som man kan undersöka. En annan populär aktivitet är också att dyka i Göteborgs skärgård, eftersom man här kan hitta flertalet olika vrak.

Att segla i den svenska skärgården

Att många svenskar är väldigt intresserade av att spendera dagar till sjöss är det nog inget tvivel om. Framför allt under sommarmånaderna är det många båtägare som besöker den svenska skärgården för att besöka olika öar, tuffa runt eller segla. Här kan man se Sveriges kust från en helt annan vinkel och är också en väldigt fridfull aktivitet, som är en perfekt tillflykt under semestern för att undkomma stressen inne på fastlandet.

När man seglar är det viktigt att man är väl införstådd med sjöverkets- och transportstyrelsens reglemente. Att kunna hantera sin båt varsamt och på ett säkert sätt är A och O, så innan avfärd är det alltid viktigt att man läser igenom hur Transportstyrelsens regelverk för sjöfart ser ut så att man kan förbereda sig på ett bra sätt.

Det är också viktigt att man är bra på att läsa av vattnet och utmarkerade symboler, för att kunna undvika grund eller stenar som det finns väldigt gott om i den svenska skärgården. Så när man har säkerställt att man kan färdas på ett tryggt sätt är det bara att packa väskorna och planera in ett besök till skärgården!