Nyheter

Nya checklistor för installatörer ska öka energieffektiviseringstakten i samhället

Installatörsföretagen och Energieffektiviseringsföretagen (Eneff) har tagit fram tre praktiska checklistor för att underlätta införsäljning av energieffektiviserande åtgärder i småhus, flerbostadshus och lokaler. Målet är att öka Sveriges energieffektiviseringstakt, genom att underlätta införsäljningen för installatörer.

Många installatörer står inför utmaningen att identifiera och föreslå effektiva energibesparingsåtgärder för sina kunder. De flesta fastighetsägare behöver minska sin energianvändning, men behovet av stöd och rådgivning är stort.

– Energianvändningen i lokaler och bostäder utgör en betydande del av Sveriges totala energiförbrukning, uppemot 40 procent. Om en installatör kan bidra till att minska den andelen, finns en stor potential för fler affärer. Genom att följa checklistorna kan företag och fastighetsägare spela en aktiv roll i att minska sina koldioxidutsläpp och främja en mer hållbar och klimatsmart framtid, säger Rafed Sadek, expert på installationsteknik vvs på Installatörsföretagen.

De tre checklistorna som nu lanseras täcker områden som ventilation, värmesystem, varmvatten, styr- och övervakning, belysning samt angränsande områden.

– Checklistorna ska fungera som ett verktyg för att ta enkla steg mot en minskad energianvändning. Lägre energianvändning sparar pengar, håller tillbaka energipriserna i Sverige och gör det enklare att uppnå klimatmålen. Det här är ett sätt att få i gång fler energirenoveringsprojekt och därmed bidra till den gröna omställningen, säger Lotta Bångens, vd Eneff.

Checklistorna har genomgått noggranna granskningar och använts på prov i ett antal utvalda installationsföretags vardag. Förhoppningen är att checklistorna kommer att öka kompetensen hos installatörerna, resultera i nöjdare kunder och öka affärsmöjligheterna för företagen

Installatörer som redan är kunniga inom energieffektivisering

Många installatörer är redan vassa på energirenoveringar – dessa företag kan profilera sig inom energieffektivisering genom Eneffs auktorisation. Eneff är Sveriges intresseorganisation för energieffektivisering och auktorisationen har som syfte att öka förtroendet för energieffektivisering och se till att fler lyckade energieffektiviseringsåtgärder blir gjorda.