Nyheter

Debatt: ”Lösningen på bostadskrisen är att dela”

”Det skulle medföra en obetydlig merkostnad att ge miljonprogrammet mer flexibla planlösningar i samband med renovering.”

Det skriver Christer Larsson, Ordförande, arkitekt SAR/MSA, KKH, grundare Helastaden AB och Ann Edberg, Projektledare, civilekonom, grundare och vd, Ett tak AB i en debattartikel i Dagens Samhälle: 

”Det råder bostadsbrist i Sverige. Samtidigt har vi Västeuropas största bostadsyta per capita. Vi hävdar att det är både onödigt och ohållbart att slentrianmässigt se nybyggnation som den enda lösningen. Det finns ytterligare en: att använda det som redan är byggt, genom att dela och omfördela ytor.”

”Sverige har mer än 40 kvadratmeter boendearea per person, även om den är orättvist fördelad. Vi har också, paradoxalt nog, bostadskris. Vi bygger och bygger, ändå saknar människor bostäder. Och med rådande lågkonjunktur och ränteläge är det många som inte har råd med sina bostäder. Vi har alltså gjort oss beroende av nybyggnation utan att lösa själva samhällsutmaningen. Modellen fungerar helt enkelt inte.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/losningen-pa-bostadskrisen-ar-att-dela/