Nyheter

Företrädare för bygg- och bostadsbranscherna: ”Sverige är nu i den värsta byggsituationen sedan krisen på 90-talet”

”Investeringar i infrastruktur möjliggör större arbetsmarknadsregioner, som i sin tur skulle underlätta kompetensförsörjning och ökat bostadsbyggande i kommuner som idag hämmas av dålig tillgänglighet.”

Det skriver  företrädare för bygg- och bostadsbranscherna apropå en ny rapport Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen , Johan Nyhus, förbundsordförande HSB och Göran Cars, professor i samhällsbyggnad i ett debattinlägg i Sydsvenskan:

”Omvärlden har satt Sverige under hård press. Pandemin medförde påfrestningar, inflationen når rekordnivåer och kriget i Ukraina lägger en hämsko på världsekonomin. Samtidigt står vårt land inför stora nationella behov och utmaningar som måste hanteras för att klara nödvändig trygghet, utveckling och tillväxt.”

”Bristen på bostäderhar under decennier varit ett stort problem för såväl enskilda som samhället. Nu är situationen än mer akut. Byggföretagens senaste prognos är att byggandet sjunker till 25 500 påbörjade bostäder under 2023, ett tapp med mer än 60 procent jämfört med toppnoteringen 2021. Antalet motsvarar bara 40 procent av det årliga tillskott av nya bostäder som Boverket menar behövs.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.sydsvenskan.se/2023-10-12/sverige-ar-nu-i-den-varsta-byggsituationen-sedan-krisen-pa-90-talet

Foto: 652234