Nyheter

Ramboll och FOJAB utvecklar ny stadsdel på Island

Ramboll har tillsammans med FOJAB vunnit ett tävlingsuppdrag om att ta fram en utvecklingsstrategi för stadsdelen Keldur i östra Reykjavik på Island, där staden vill sätta en helt ny standard inom stadsutveckling.  

Platsen är idag i huvudsak landsbygd, men inom några år kommer Keldur att trafikeras av ett högkvalitativt busstransportsystem som förbinder stadsdelen med Reykjavik centrum och andra platser i huvudstadsområdet. Den nya stadsdelen ska enligt staden utmärkas av bland annat hållbar mobilitet, cirkularitet, energiomställning och klimatneutralt byggande.

Tävlingsuppdraget var att ta fram en utvecklingsstrategi för stadsdelen Keldur i östra Reykjavik.

– Vi är glada och stolta över att vi bland ett fyrtiotal inkommande förslag var en av de fem team som fick utveckla idéerna vidare, för att till sist vinna tävlingen. FOJAB och Ramboll tog hem segern med ett förslag som bygger på social mix i en tät och flexibel stadsstruktur med närhet till naturen, universitetet och city, säger Jan Hammarström på Ramboll som tillsammans med Matilda Brogård bidragit till det vinnande förslaget. 

Ramboll har varit med och format förslaget inom följande områden: 

Områdets övergripande väganslutningar och kopplingar till omgivande områden 

Principer för BRT-sträckning. BRT står för Bus Rapid Transit, vilket är konceptet för det busstransportsystem som planeras. 

Principer för lokalisering av mobilitetshus 

Principer för trafikföring på gatunät i förhållande till BRT-stråket 

Kopplingar mellan fysisk utformning och hållbara färdmedelsval 

Sektioner för bussgata, inlastning och balanserad tillgänglighet med bil 

Cykelstråk och betydelsen av attraktiva bytespunkter och platsbildningar 

Juryn tilltalas särskilt av att förslaget är tydligt förankrat på platsen och att landskapets förutsättningar med grönska och vatten har tagits tillvara, att marken nyttjas effektivt, av bra idéer kring mobilitet och en flexibel kvartersstruktur. Också strategierna för att få till en social mix anses övertygande.

Nästa steg är att det vinnande förslaget utvecklas vidare i en utvecklingsplan och fysiska planer.

Bild: FOJAB