Nyheter

Största hyreshöjningen sedan 1994

Hyrorna i hyresrätter har i genomsnitt höjts med 4,1 procent under 2023, visar ny statistik från SCB. Det är den största hyresförändringen på nästan 30 år.

SCB publicerar varje år statistik om hyresnivåer och hyresförändringar i hyresrätter.

– I år höjdes hyrorna i genomsnitt med 4,1 procent, vilket är den högsta hyresförändringen sedan 1994. De tio senaste åren hade hyresförändringarna legat på mellan 0,8 och 2,2 procent, säger Åsa Törlén som arbetar med hyresstatistik på SCB.

År 2023 är den genomsnittliga månadshyran för en trerumslägenhet 8 095 kronor. En tvårumslägenhet har en hyra på i genomsnitt 6 621 kronor. En lägenhet på ett rum kostar 4 810 kronor per månad, medan lägenheter med fyra eller fler rum har en genomsnittlig månadshyra på 10 360 kronor.

Men hyrorna varierar runt om i landet.

– Storstäderna har en högre hyresnivå än de mindre kommunerna. Exempelvis får ett hushåll i en kommun med färre än 75 000 invånare betala cirka 1 600 kronor mindre i hyra per månad för en trea än ett hushåll i Stockholm, avslutar Åsa Törlén.

Läs mer i statistiknyheten:

Högre hyreshöjning 2023

Fakta: Om statistiken

Statistiken visar hyresnivåer och hyresförändringar i hyresrätter. Uppgifterna redovisas efter region, antal rum, byggår och ägarkategori.

Undersökningen bygger på ett statistiskt urval på cirka 16 000 lägenheter i flerbostadshus och småhus i hela landet.

Foto: Hans