Nyheter

Studie – Directimo Undersöker Marknaden för Andra- och Semesterbostäder i Europa

Directimo, proptech-startupen från Europa som banar väg för insikter baserade på data och köpare centrerad vägledning inom marknaden för semesterbostäder, lanserar sin första jämförande marknadsrapport där man analyserar investerings landskapet i Europas främsta destinationer för fritidsbostäder och semesterbostäder.

Jämförelsen avser semester marknaderna i sydvästra Europa och avslöjar att vid slutet av augusti 2023 har priserna på vissa europeiska öar stigit med upp till 30%, medan på Costa del Sol, den mest eftertraktade destinationen på fastlandet, är den årliga tillväxten 11,7% över hela regionen.

Huvudsakliga insikter enligt Directimo-forskning

Costa del Sol i Spanien upplevde en 22% ökning av utländska investeringar år 2022, vilket resulterade i en imponerande kapitaltillväxt på 11,7%. Denna trend fortsatte under sommaren 2023, med en genomsnittlig ökning av fastighetsvärden på 2,9% under de senaste tre månaderna. Starka Airbnb-boknings graderna i området skapar en extra möjlighet till hyresintäkter, som kan uppgå till upp till netto 5%. Detta resulterar i en årlig genomsnittlig avkastning på kapital på 17%, med potential att nå så högt som 20% i nya utvecklingsprojekt.

Portugals regioner har konsekvent framstått som ett attraktivt alternativ för investeringar i fritidsbostäder och semesterbostäder, och utgör därmed ett robust alternativ till Costa del Sol. Särskilt har Faro (Algarve) upplevt en imponerande kapitaltillväxt på 13%, medan området kring Lissabon upplevde stagnation.

Historiskt sett har södra Frankrike varit ett mycket attraktivt område för lyxiga semesterbostäder, men det befinner sig nu i en vändpunkt där det behöver visa förmågan att fortsätta attrahera nya projekt och investerare i samma takt som andra europeiska regioner samtidigt som en tvåsiffrig avkastning på kapital säkerställs. Mellan juli 2022 och juni 2023 upplevde PACA-regionen (Provence Côte d’Azur) en genomsnittlig kapitaltillväxt på 3,75%, samtidigt som handelsvolymen minskade med 18,8%.

Italien står inför en betydande nationell utmaning när det gäller demografisk nedgång, vilket skapar betydande påtryckningar på priser för bostäder och fritidsbostäder som fortsätter att minska. Trots detta utnyttjar framstående områden som Como sin prestigefyllda status och upplever en kapitaltillväxt på 5,2% under de senaste 12 månaderna.

Investeringar i semesterbostäder på öarna

Enligt Directimos forskning leder spanska och portugisiska öar inom kapitaltillväxt, med en årlig tillväxt på 12,4% på Balearerna och 13% på Kanarieöarna. Den mest attraktiva ön sett ur ett kapital tillväxtperspektiv är fortfarande Madeira, med en ökning på 15,9% under de senaste 12 månaderna.

Sassari, beläget på norra Sardinien, ansluter sig till raden av områden som har levererat investerare en genomsnittlig tillväxt i tvåsiffrig procent, utöver eventuell hyresintäkt.

De främsta utmaningarna på öarna är det begränsade antalet nya utvecklingar och tillgängligheten, samtidigt som det erbjuds robusta investeringsmöjligheter.

Willy Dicu, Managing Partner på Directimo:

– Efterfrågan på premium- och lyxiga semesterbostäder samt en köpare-centrerad concierge-tjänst är en verklighet som stöds av fakta och siffror i vår forskning. Vi vägleder investerare och andra bostadssökande genom det dynamiska landskapet med hjälp av våra integrerade insikter och expertis för att ge dem förtroende för sina beslut. Vår täckning omfattar för närvarande Costa del Sol, Lissabon, Algarve och Madeira, med pågående expansion till Balearerna och Kanarieöarna.

Matei Malos, företagets Head of Product & Research:

– Vi sammanställer stora mängder data till handlingsbar information och tillhandahåller en vägledning för både enskilda köpare av semesterbostäder och institutionella investerare. Vår innovativa metodologi kretsar kring en djup förståelse och finslipning av våra kunders krav, i sammanhanget av en omfattande marknadsanalys.

Forskningsrapporten finns tillgänglig:

 här*.

Om Directimo:

Directimo är en europeisk proptech-startup som banar väg för insikter baserade på data och köpare centrerad vägledning inom landskapet för semesterbostäder. Genom att använda ett banbrytande tillvägagångssätt som omdefinierar fastighets standarder kuraterar företagets experter skräddarsydda urval av högklassiga semesterbostäder i sydvästra Europa och tillhandahåller omfattande marknadsöversikter för destinationer med hållbara avkastningar och en premium- och lyxig livsstil. Directimos oberoende rådgivningstjänst är exklusivt anpassad till köparens behov och effektiviserar sökprocessen. Online-visningar gör att kunderna kan samla in väsentlig information i förväg, vilket förbättrar effektiviteten vid besök på plats och underlättar informerat beslutsfattande.

För närvarande fokuserar Directimo på Spanien och Portugal och strävar efter att accelerera expansionen till andra topplagen och attrahera så korns fonder från investerare vid årets slut som en del av sin tillväxtstrategi. Företaget utvecklas av ett ledningsteam med omfattande internationell erfarenhet inom fastigheter, proptech, försäljning, verksamhet och marknadsföring. Det dra nytta av stödet från ett elitnätverk av högt rankade lokala partners i Europas mest prestigefyllda semesterområden.

Foto: Hans