Nyheter

Hus i neojugend och smutsrosa kommer

Text: Mikael Hedlund

När krisen med inflation, höga räntor och matpriser har lagt sig vill vi ha trygghet. Hus i neojugend med väggar i smutsrosa är det som gäller

Svensk Byggtidning var på plats när PR- och contentbyrån Per:PR hade bjudit in till träff med byråns kunder inom bygg och renovering. Gemensamt hade man gjort en spaning på trender på bygg- och inredningsområdet och inte oväntat var trygghet ordet för dagen. Arkitektoniskt återskapar vi tron på samhället när marken gungar, vilket avspeglas i sättet vi kommer att bygga.

– Den närmast föregående byggnadsstilen ersätts av en motsatt. Vi rör oss mot en form av neojugend. Tillbaka till naturen, med organiska former och mycket färg. Mer figurativt byggande, mer ombonat. Återbruk blir absolut, tror Jenny Kåhre, Arkitekt och vd på Sandellsandberg, som pratade om den arkitektoniska utvecklingen och tittade in i spåkulan.

– Byggandet är naturligtvis fortfarande industriellt, storskaligt men vi bygger låga hus samtidigt som hantverket kommer tillbaka. Hållbarhet blir synonymt med god design. Husen lever mer över tid tack vare återbruk där till exempel industribyggnader blir bostäder.

Under svåra tider blir det också mer kulört och på plats var också kulörexperter från Nordsjö som med hjälp av ett team av internationella designproffs analyserat olika globala samhällstrender och sammanställt trendrapporten, ColourFutures 2024. Utifrån denna har årets kulör 2024, den smutsrosa, Sweet Embrace, vuxit fram som speglar ”tillhörighet, lugn och ro och glädje i vardagen”.

Under dagen presenterade också Blåkläder sin nya kollektion som gick i jämställdhetens tecken. En gravidkollektion med två nya plagg: en gravidbyxa för målare och en för hantverkare, där gravidbyxan i målarversion var försedd med zip-off.

Frida Sömskar stor på sociala medier inom byggnadsvård, berättade om sitt växande instagramkonto, @villaenhorna och sin speciella husresa.