Nyheter

Nu byggs fler kooperativa hyresrätter i Stockholm

Med över 300 lägenheter under pågående byggnation och 128 färdiga kooperativa hyresrätter i somras så är 2023 året då SKB i Stockholm har nya lägenheter på gång i tre stadsdelar samtidigt.

I den nya stadsdelen Kista äng, i norra Kista, är 152 kooperativa hyresrätter under byggnation just nu. Kista äng ligger strax norr om Kista centrum, inom gångavstånd från Kista tunnelbanestation. Lägenheterna i SKB-kvarteret Torshamn varierar i storlek mellan ett och sex rum och kök. I bottenvåningen blir det lokaler för bland annat restaurang, café och områdeskontor för egen fastighetsskötare. Dessutom kommer bastu och relaxrum att finnas, kvarterslokal och hobbyrum för medlemmarna, samt elcykelpool och möjlighet till cykeltvätt. Första inflyttning är planerad till 2025.

Bygger på Södermalm – färdiga lägenheter i Hagastaden

På östra Södermalm, där SL:s bussdepå låg, bygger SKB kvarteret Ananasen med 153 lägenheter. Det stora kvarteret delas upp vertikalt, genom att varje trapphus har sin egen karaktär i färg och form. Husen blir åtta till nio våningar och lägenheterna har varierande storlek från ett till sex rum. Några studiolägenheter har egen entré och trappa mot gatan och i kvartershörnen på bottenvåningen finns kommersiella lokaler.

Och i somras var det inflyttning för SKB-medlemmar i 128 nya kooperativa hyresrätter i Hagastaden. Vid Norra Stationsgatans östra del ligger kvarteret Lysosomen. Det består av fyra högre hörnhus och två, lite lägre mittskepp. Husen har nio till tolv våningar och ligger runt en innergård. De varma kulörerna och vackra detaljerna på husen knyter an till färgpaletten i intilliggande Birkastan och Vasastan.

På bilden: Den nya stadsdelen Kista Äng bygger SKB 152 kooperativa hyresrätter som står färdiga för inflyttning 2025

Illustration: Studio Superb