Nyheter

Vinnarna i Kungsbacka arkitekturpris 2023

Lördagen den 9 september presenterades vinnarna av Kungsbacka arkitekturpris. I kategorin stadsmiljö vann rondellerna och i kategorin bostadshus vann trädhuset i Onsala.

Priset delades ut den 9 september klockan 13 under en prisutdelning i Kungsbacka centrum. De vinnande bidragen vann med stor marginal när invånarna fick möjlighet att rösta. Inbjudna på plats var samtliga finalister, arkitekter och fastighetsägare. Byggnadsnämndens ordförande Thure Sandén delade ut priset.

På bild syns vinnarna i båda kategorierna. Från vänster vinnarna i bostadshus arkitekten Josef Winberg och fastighetsägaren Torkel Haraldsson. Vinnarna i kategorin stadsmiljö är rondellerna där arkitekten Britt-Marie Andersson och Vesna Berggren samt enhetschef Anna Welandson, Förvaltningen för Teknik tog emot priset.

Vinnare i kategorin bostadshus Trädhuset, Östra Allekullavägen 80, Onsala

Motivering:

”Bostaden är en spännande konstruktion, helt i trä, som upplevs klättra bland träden. Av den unika formen och materialval framgår det tydligt att inspirationen kommer från naturen. Detaljrikedomen är fantastisk med allt från fönsterramar, golv, dörrar och utsmyckningar handgjorda i trä. Byggnaden anpassas till platsen på ett uppfinningsrikt sätt och utnyttjar och bibehåller verkligen naturens förutsättningar. Både insidan – med sin genomtänkta, öppna planlösning och stora fönsterpartier, samt utsidan med sin träbrygga som skapar små platser kring fasaden – utnyttjar husets placering och utsikten det skapar, på bästa sätt.”

Fastighetsägare: Torkel Haraldsson, Ayla Irebring Ruiperez
Arkitekt: Josef Winberg

Finalister bostadshus

1. Trädhuset, 595 röster
2. Tallvägen, 185 röster
3. Tornseglaren, 148 röster

Vinnare i kategorin stadsmiljö – Rondellerna i Kungsbacka

Motiveringen

”Vackra omgivningar med grönska och konst är viktiga faktorer för att vi ska trivas i staden. Rondellerna i Kungsbacka är fina exempel på hur man kan använda sig av platser och mellanrum på ett kreativt sätt för att välkomna och glädja både invånare och besökare. På färd genom staden, kan man uppleva allt från subtila stenbeläggningar med vackra barrträd till varierande kreationer med olika teman som ändras över året. Dessa kreationer med troll, fyrar, insektshotell och färgsprakande blommor har kopplingar till både plats och årstider som skapar identitet och livfullhet att vara stolt över.”

Byggherre: Förvaltningen för Teknik
Arkitekt: Andrea Anderberg, Britt-Marie Andersson, Vesna Berggren och Annika Svan

Finalister stadsmiljö

1. Rondellerna, 634 röster
2. Elegansen, 152 röster
3. Frillesåsskolan, 142 röster

Totalt var 928 röster giltiga av de runt 1 000 personer som röstat. Exempel på ogiltiga röster har varit röster som saknar e-post. De som röstat på de bidrag som vann har också möjlighet att vinna ett pris. Dessa kommer att kontaktas senare via e-post.