Nyheter

Praktiska lösningar för att göra nybyggda lägenheter mer utrymmessnåla

Det byggs idag många nya lägenheter, men samtidigt har priset för att bygga lägenhetshusen ökat. Idag är standarden ca 40,000 till 50,000 kr per kvadratmeter och det är en kostnad som många lägenhetsägare vill dra ned på. Ett sätt är att bygga mindre lägenheter på mindre kvadratmeter, men som är väldigt utrymmessnåla.

Det gör att hyresgästen eller bostadsrättsägaren inte känner någon större skillnad mot att bo i en lägenhet som har fler kvadratmeter, samtidigt som fastighetsägaren sparar pengar.

Förvandla en yta till flera ändamål med smart förvaring

Ett av de bästa sätten att maximera utrymmet i en nybyggd lägenhet är att använda smart förvaring. Mycket av den smarta förvaringen kommer den framtida boenden att behöva fixa själv genom att t.ex. välja möbler och inredning som har inbyggd förvaring och där en yta kan användas till flera ändamål. Till exempel kan en soffa med förvaringsutrymme under sittkuddarna användas som både en plats att sitta på och förvara saker i. Där är det möjligt för den boende att både ta det lugnt och t.ex. spela på casino utan svensk licens och samtidigt ha plats för förvaring.

Men lite av den smarta förvaringen kan fastighetsägaren faktiskt fixa innan inflytt. Det kan t.ex. vara att bygga in stänger i taket som gör det möjligt att skjuta garderober, sängar eller annan inredning åt olika håll. Det är en god idé att bygga ett system av bokhyllor som kan skjutas åt sidan och göra plats för en walk-in closet. Det finns alltså ganska många tekniska detaljer som en fastighetsägare kan lägga till i lägenheten under byggstadiet och som gör att denne slipper betala extra för fler kvadratmeter.

Anpassa bostäderna efter olika dimensioner

En annan viktig faktor att tänka på när det gäller att göra nybyggda lägenheter mer utrymmessnåla är att anpassa bostäderna efter olika dimensioner för att nyttja så mycket utrymme som möjligt. Det kan t.ex. vara att utnyttja utrymmena under taken och gör dem till lägenheter med snedtak eller lägenheter med loft.

Det är också möjligt att göra lägenheter av olika ”former” istället för den vanliga kvadratiska eller rektangulära formen för att förhoppningsvis lyckas få plats med fler lägenheter inom lägenhetshuset. Fastighetsägaren kommer att spara pengar på detta eftersom den slipper lägga ned mer pengar på fler kvadratmeter. Dessutom så tycker många boende om lägenheter med spännande former och utseenden, vilket innebär att en lägenhet med loft kanske till och med är dyrare än en vanlig lägenhet, speciellt om den ligger högt upp.